Cep maizi jau vairākās paaudzēs

- 23.Septembris, 2022
Nedēļas nogale
Laikrakstā

Liepas pagastā zemnieku saim­niecība «Krūmiņi» tautā vairāk zināma kā Maizes māja. Tur iespējams vērot Latvijas rudzu, kviešu un miežu maizes vai svētku pīrāgu un raušu cepšanas procesu, kā arī izzināt grauda ceļu līdz maizei. «Liesma» tur viesojās remigrantu tikšanās laikā un nelaida garām iespēju parunāt ar Maizes mājas saimniekiem.

Kamēr saimniece Aina Tarasova devās pastaigā ar bērniem, tikmēr saimnieks Dainis iepazīstināja ar paša būvēto krāsni, viņu meita Kristīna Sprūdža – ar maizes cepšanas noslēpumiem.

Kristīna vispirms pastāstīja mājas vēsturi: «Mūsu saimniecībai jau ir 102 gadi, to izveidoja mans vecvectēvs Pēteris Šedriks, kas piedalījies Brīvības cīņās, kad Cēsu apkārtnē notika izšķirošās kaujas. Lai gan valsts tikko bija proklamēta, latviešiem nācās ņemt rokās ieročus, lai aizstāvētu savu brīvību vēlreiz. Mūsējiem palīdzēja igauņi un lietuvieši, tāpat kā mēs tagad palīdzam ukraiņiem. Lietuvieši palīdzēja, naudu ar koferīšiem sūtot, igauņi – ar karavīriem un bruņu vilcienu, kas no Igaunijas brauca uz Cēsu pusi. Šeit, kur mēs tagad atrodamies, notika kaujas virzienā no Lodes stacijas uz Liepas muižu. Pirms Brīvības cīņām saimniecību un māju varēja mantot vecākais dēls. Brīvības cīņas to mainīja, par saimniekiem kļuva karavīri – tāpēc viņus sauca par jaunsaimniekiem.

KRISTĪNA pie maizes krāsns. Ārijas Romanovskas foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru