Ražas laiks profesora Špata dzērveņu plantācijā
Laugas purvā pēc modernākajām tehnoloģijām ierīkotajos laukos vairāk nekā 20 ha platībā pašlaik bagātīgi ražo septiņas Amerikas un desmit Latvijas lielogu dzērveņu šķirnes. Plānots nolasīt vairāk nekā 80 tonnas ogu. Bez valsts un ES atbalsta nozarē daudz paveikusi zemnieku saimniecība «Gundegas». Tajā audzē dižbrūklenes (lielogu dzērvenes), cidonijas, upenes, irbenes, pīlādžus, smiltsērkšķus. No ogām un augļiem pēc pašu izstrādātas tehnoloģijas (pasaulē labākās!) ražo sukādes, top arī sīrupi, sulas, tējas un vēl citi produkti.
Pētnieciskā jaunsaimniecība «Gundegas»
Ar Breša zemnieka 1. kārtas numuru Limbažu rajona Bīriņos 1989. gadā sava tēva mājās, pabeidzis darba gaitas Latvijas Zinātņu akadēmijā, saimniecību izveidoja tehnisko zinātņu doktors Andris Ansis Špats. Līdz šai dienai harismātiskais profesors aktīvi iestājas par agrāk izstrādāto kūdras purvu pārvēršanu par ziedošiem ogu un augļu dārziem. Un Eiropas Komisijā mūsu profesora ierosinājumus ņem vērā, iestrādājot vairākus viņa priekšlikumus jaunajās direktīvās, turpretī Latvijā diemžēl daudz kas no tā palicis ierēdņu rakstāmgaldu atvilktnēs.
Pētnieciskā jaunsaimniecība «Gundegas» ir joprojām Latvijā vienīgā saimniecība, kas īsteno izpēti un tehnoloģiju attīstīšanu laukos. Saimniecības izaugsme pamatojas uz pašu nopelnīto līdzekļu ieguldīšanu pētījumos, tehnoloģiju un aparātu attīstīšanā, jo Latvijā likumi nepieļauj valsts finansējumu zinātnes attīstīšanas subjektam – zinātniekam, bet tikai lielām zinātniskām institūcijām. Andris Špats to komentē: «Mūsu attīstība bez valsts finansiālā atbalsta pierādījusi līdzšinējās valsts politikas prakses nepareizību. Saimniecības rezultāti ir vairākās jomās: Aparāti un tehnoloģija bioloģiski aktīvo sāls šķīdumu ražošanai lielfermās, slimnīcās un mājās – dzīvnieku un cilvēku veselībai un imunitātes stiprināšanai ražotie, tautā iedēvētie «dzīvais ūdens» un «mirušais ūdens»; Dižbrūkleņu (lielogu dzērveņu) audzēšanas tehnoloģija kūdras purvos (arī Latvijā izaudzētās šķirnes) un audzēšanas attīstība jau vismaz 18 valsts novados, piesaistot ASV Zemkopības departamenta un turienes zinātnieku, speciālistu palīdzību; Ogu jaunas pārstrādes tehnoloģijas un zemniekam pieejamu aparātu konstruēšana (ogu griešana precīzi uz pusēm, ogu sacaurumošana, lai iedabūtu tajās cukuru, osmotiskā žāvēšana un žāvēšana līdz +55oC), kā arī jaunu produktu radīšana. Izstrādātās tehnoloģijas pārbaudām ražošanā un nododam tālāk citiem. Jau seši mazi cehi un rūpnīca «Rāmkalni» izmanto mūsu izstrādāto ogu vītināšanu ar sausu gaisu līdz +40 grādiem. Starptautiskajā izstādē «Prodexpo -2015» Maskavā mūsu apaļās žāvētās dzērvenes ar tirgus nosaukumu «Magic berry» kā labākais produkts saņēma zelta medaļu, arī izstādes ražošanas tehnoloģiju konkursā «Inovatīvs produkts» saņēmām zelta medaļu.»
PURVA BURVĪBA. Ogotāju joprojām netrūkst! Ārijas Romanovskas foto
Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv