Mācās Latvijas kazkopji

- 13.Novembris, 2019
Laikrakstā

Šoruden LLKC Valmieras birojs organizēja nu jau par tradīciju kļuvušu pieredzes pasākumu kazkopības saimniecību īpašniekiem.

Pērn, atgriežoties no mācībām Vācijā, nolēmām: jādodas arī uz Franciju, jo tā ir zeme, kur kazu audzēšanai un tradicionālu produktu pagatavošanai ir daudzu simtu gadu pieredze.

Mācību un pieredzes pasākumu organizēšanai mums bija iespēja piesaistīt ES lauku attīstībai piešķirto līdzfinansējumu. Teorētiskās mācības tika organizētas sadarbībā ar Luāras ielejas lauksaimniecības kameru, bet mācību un prakses saimniecības apmeklējām Orleānas un Žiēnas apgabalā.  Mūsu mērķis bija iegūt pieredzi un padziļināt zināšanas kazkopībā. Mācību grupā iesaistījās kazkopji no visas Latvijas. Liela daļa no viņiem ir apņēmības pilni palielināt kazu ganāmpulkus. Ir nepieciešams profesionāli izglītoties, lai spētu saražot labu nišas produktu un konkurēt ar Apvienotās Karalistes, Austrijas un citu valstu kazkopju piedāvājumiem. Pats pamats neapšaubāmi ir iegūt vairāk kazu piena, ko pārstrādājot iegūtu arvien vairāk kvalitatīvus un garšīgus kazu piena produktus. Tāpat nedrīkst aizmirst par gaļas produktiem. Arī šajā jomā mums lieti noder Eiropas valstu pieredze. Kazkopības ekonomisko pamatojumu nosaka tirgus pieprasījums, tas krietni pārsniedz piedāvājumu, un produktu cenas ir atbilstošas šim nosacījumam. Neapšaubāmi šiem īpašajiem nišas produktiem ir nākotne!

Delesteru ģimenes uzņēmumā Orleānas apgabalu krāšņu padara Luāras upe, skaistajās ielejas pļavās ganās kazu un aitu ganāmpulki, bet saulainajās nogāzēs ogu ražu briedina vairāk nekā 10 dažādu šķirņu vīnogulāji. Apmeklējām kazu audzēšanas saim-niecību Chevrerie du Grand Bardelet. Saimniecība atrodas Žiēnas reģionā. Tās vēsturiskā attīstība iesākusies jau pirms 170 gadiem, kad Delesteru ģimene iegādājās īpašumu – senu pusmuižu. Šajā vietā saimnieko ģimene jau četrās paaudzēs. Dzīvojamās ēkas un siera pārstrāde ir izvietotas vēsturiskajās ēkās, kazu mītne, slaukšanas telpa un piena savāktuve ir būvētas no jauna. Uzņēmuma galvenā nozare kopš 1972. gada ir kazu piena iegūšana un īpašu, reģionālu sieru ražošana. Tiek izmantots Chèvrerie Grand Bardelet teritorijas zīmols. Saimniece Emīlija 1986. gadā izpildīja visus vietvaras uzstādītos normatīvus produktu ražošanai, kas ļāva izmantot vietas nosaukumu produktu norādē, un tas ir saistīts ar teritorijas atpazīstamību un piederību. Lai nodrošinātu patērētāju pilnīgu apmierinātību un garantētu produkta kvalitāti, regulāri tiek veiktas organoleptiskās un mikrobioloģiskās gatavo produktu pārbaudes. Crottin de Chavignol apgabals ir pakļauts Luarē lauksaimniecības kameras un departamentu uzraudzībai, un tā ir visu apgabalā dislocēto kazkopības un liellopu audzētāju galvenā institūcija. Patlaban saimniecībā ir 300 piena kazas, pieci vaislas āži, 250 aitas, seši auni un daudz jēru. Apsaimnieko 110 ha zemes – ganības un graudaugu platības. Gadā iegūst 300000 kg kazu piena: 200000 pārstrādā sierā, atlikumu pārdod tiešajā tirdzniecībā un kooperatīvam. Saimnieku iniciatīva bija uzņēmumu veidot arī kā zaļā (eko) tūrisma saimniecību – tūristi un viesi no visas valsts, arī ārzemnieki var baudīt ekotūrisma piedāvātās iespējas:  apmeklēt pašu veidoto seno lauksaimniecības darbarīku muzeju, apskatīt lauku teritorijas, kas atrodas starp Luāras upi un Berijas līdzenumiem, redzēt ganāmpulku, iepazīties ar piena ieguvi un tā pārstrādi. 

PIRMAJĀ SAIMNIECĪBĀ.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru