Noderīgas idejas Vidzemes pārtikas ražotājiem

- 11.Decembris, 2018
Laikrakstā

Novembra izskaņā īpašā Vidzemes plānošanas reģiona rīkotā tīklošanās un jaunu kontaktu veidošanas pasākumā Dikļu pils klētī satikās Vidzemes novadu uzņēmēji: pārtikas ražotāji un viesmīlības pakalpojumu sniedzēji. Lai arī pasākums notika projekta «LIVONIJAS KULINĀRAIS CEĻŠ» ietvaros, šeit varēja satikt ne tikai šā projekta dalībniekus Vidzemē, bet arī citus interesentus no tuvākas un tālākas apkārtnes – ar tūrisma nozari saistītos uzņēmējus un ražotājus pat no Zemgales. Daži uzņēmēji pauda interesi turpmāk iesaistīties gastronomijas projektā.

Tīklošanās pasākuma mērķis bija vienkopus pulcināt ražotājus un restorānu, krodziņu, viesu namu pārstāvjus, lai abas puses klātienē tiktos un iepazītos, kā arī gūtu ierosmes jaunām produktu idejām un kopīgai sadarbībai, kas savukārt atbalsotos gardēžu pieturvietu gatavotajos ēdienos, kuros būtu pēc iespējas vairāk izmantoti vietējo ražotāju produkti.

Pasākuma laikā dalībnieki tikās ar divu augstu vērtētu restorānu, kuru virtuvēs tiek lolotas Latvijas garšas, šefpavāriem – Mārtiņu Sirmo (3 pavāru restorāns «Tam labam būs augt») un Jāni Siliņu (Dikļu pils restorāns). Katrs no viņiem stāstīja savu pieredzes stāstu par sadarbību ar ražotājiem, mājražotājiem un zemnieku saimniecībām. Dikļu pils restorāna šefpavārs Jānis Siliņš, piemēram, uzsvēra, ka, veidojot Dikļu pils restorāna piedāvājumu, viņam ir svarīgi dot iespēju viesiem baudīt Vidzemes lauku labumus, meža un upju veltes, to, kas audzēts netālos dārzos, tapis vietējās saimniecībās. Jānis Siliņš uzteica sanākušos ražotājus, novērtēja viņu degustācijā pasniegtos un kopīgai maltītei sarūpētos gardumus, pauda savus profesionāļa ieteikumus, kā vēl veiksmīgāk pasniegt konkrētus produktus, uzlabot tos, kā arī sniedza ierosmes jaunām biznesa idejām.

Kā vienmēr tiešs un atklāts, daloties savā pieredzē par sadarbību ar vietējiem produktu ražotājiem, bija populārais šefpavārs Mārtiņš Sirmais. 3 pavāru restorāna «Tam labam būs augt» ēdienu buķete, Mārtiņa Sirmā vārdiem runājot, ir «ziemeļvalstiski postsovjetiski kontinentāla». Viņš uzsvēra, ka nevar ignorēt globalizācijas ietekmi arī pārtikas nozarē. Jāpērk vislabākais, bet par adekvātu cenu, un jāizmanto viss plašā tirgus piedāvājums. Mārtiņš Sirmais rosināja domāt par to, kā noturēt kvalitāti, spēt piedāvāt nemainīgu cenu, apjomu, kā arī pauda pārliecību, ka restorāni ir specifiska lieta, kur ražotāji nopelnīt nevar, tālab jāmeklē arī citas vietas, nišas tirgi savas produkcijas noietam.

Savukārt Valts Grasbergs no zemnieku saimniecības «Zilūži» un zīmola «Grasbergs» teica: «Restorāni nebūs mājražotāju galvenais tirgus, protams, ar izņēmumiem. Galvenokārt  tie būs kā piedeva. Jo tu ar saviem ražojumiem vairāk vietās būsi, jo arī tavs kopējais preču apgrozījums būs lielāks.» Sanākušie vienojās: katram laiks augt un attīstīties, bet tas jādara, domājot arī par loģistiku, kvalitāti un iepakojumu.

Pasākumā augstu tika novērtēta iespēja kopā satikties ražotājiem un viesmīlības pakalpojumu sniedzējiem, tādējādi rodot jaunas idejas un iespējamus partnerus nākotnē. Pasākumā organizētajās degustācijās viesmīlības pakalpojumu sniedzēji nepiespiestā gaisotnē varēja iepazīt dažādus ražotājus: uzņēmumus «Siera ražotne», «Zeltlejas» ar zīmolu «ZELT», «Veselības Laboratorija», «Vīna darītava Matilde», «J-parks», «Latvijas Ķiploks», «Gusts Apinis», zemnieku saimniecība «Zilūži» ar zīmolu «Grasbergs», «Kaņepītes», «Pilsgravas», «Adzelvieši», «Mežvijas» un mājražotājus: «pesto.lv», «Sandriņas ievārījumi» un nogaršot dažādus meistarstiķus. Ražotāji iepazīstināja ar sevi īsās prezentācijās arī pasākuma viesus, stāstot par sortimentu, saražotajiem apjomiem, piegādes iespējām.

Turklāt šefpavāri Mārtiņš Sirmais un Jānis Siliņš bija izveidojuši īpašu ēdienkarti pasākumam, izmantojot šajā notikumā iesaistīto ražotāju produkciju, pārvēršot to gardā trīs kārtu ēdiena maltītē un komplimentā no šefpavāriem. Pasākuma dalībnieki atzinīgi vērtēja ideju šādā veidā iepazīt ražotājus un iespējas izmantot dažādus produktus, kā arī dibināt jaunas attiecības un pazīšanās.

Pārrobežu kulinārais ceļš «Livonijas garša» top projektā «Livonijas kulinārais ceļš». Vairāk informācijas: https://ej.uz/Cels_LivonijasGarsa. Tas tiek īstenots Interreg Estonia-Latvia programmas ietvaros no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF).

IR. Ir ko redzēt, baudīt un arī pārspriest. Jāņa Baloža foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru