Konfektes ar čia sēklām, bezglutēna cepumi — gardi
Iepazīstināt ar veselīgāku uzturu bija Eiropas Parlamenta (EP) Informācijas biroja Valmieras tehnikumā rīkotā jaunās pārtikas degustācija, kuru apmeklēja ne tikai Valmieras, bet arī apkārtējo novadu skolotāji un sevišķi 9. klašu skolēni, vienlaikus izmantojot iespēju iepazīties ar tehnikumu, tā piedāvātajām izglītības programmām un modernajām laboratorijām.
Bagātu informāciju klausītājiem bija sagatavojuši tehnikuma viesmīlības servisa specialitātes pirmā kursa audzēkņi, stāstījumu papildinot ar pašu sagatavotajiem produktiem.
LIENE MIŠČENKOVA ir restorānu un pakalpojumu specialitātes pusotrgadīgās programmas studente ar vidusskolas izglītību. «Mana dzīves ceļa izvēle saistās ar pārtiku, mamma ir pavāre, pati jau strādāju Tukumā kafejnīcā, bet patīk ne tik daudz stāvēt pie katliem, kā sadarboties ar cilvēkiem, tāpēc esmu šeit — Valmieras tehnikumā. Izveidoju arī skolēnu mācību uzņēmumu «Šokolādes fabrika», visas iespējas, ko skola piedāvā,» Liene EP pasākumā dalījās informācijā par ģenētiski modificēto pārtiku: «Mūsdienās par to vēl diskutē, vieni apgalvo, ka tā ir ļoti ķīmiska, otri uzskata, ka viss kārtībā. Iegūstot informāciju, katram jāizvērtē, kādi plusi, kādi mīnusi. Ļoti slikta tā nav, bet nekas labs, kā liecina vidējie rādītāji pasaulē. Tāpēc mūsdienās arvien populārāka kļūst jaunā pārtika, kas, tiesa, ir diezgan dārga. Bet vairākas valstis jau nopietni domā šajā virzienā, līderos ir Lielbritānija, Nīderlande. Viena no mūsdienu problēmām ir alergēni, Eiropā ap 5 — 7% cilvēku, sevišķi jaunā paaudze, cieš no alerģijas tieši uz atsevišķiem pārtikas izstrādājumiem. Izpētīts, ka alerģiju izraisa ģenētiski modificētā pārtika, apkārtējā vide, piesārņojumi. Tāpēc pieņemti lēmumi, ka skolu kafejnīcās — mūsu skolā ir! —, ēdināšanas iestādēs obligāti ēdienkartē jābūt informācijai par piedāvājumā iekļautajiem alergēniem. Aptaujā patīkami bija secināt, ka visumā šī prasība tiek ievērota. Bet arī veikalā iepērkoties, jāpievērš uzmanība uz iepakojuma rakstītajam. EP regula nosaka: ja produktā ir 0,9% ģenētiski modificētās pārtikas, tas obligāti ir jāuzrāda. Mūsu veikalos to labi var redzēt, pērkot eļļas.»
SKOLOTĀJAS Ramona Jirgena (no kreisās) un Veneranda Belaja ar savām audzēknēm ieguvušas labu informāciju par jaunās pārtikas izmantošanu. Mums ir talantīgi skolēni! Šī gada 1. kurss jau paši zina, ka darba vieta jāatstāj kārtībā, bet galvenais — viņiem patīk radoši sevi apliecināt. Ļauju arī kļūdīties, jo tikai tā veidojas meistars, jauniešus uzteic V. Belaja. Anta Lūsas foto
Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv