Tautiskie raksti siera, biezpiena un maizes gardumā
Ar šādu devīzi par godu Latvijas simtgadei biedrība «Siera klubs» un «Latvijas maiznieku biedrība» šovasar organizē četrus reģionālos konkursus kūku cepējiem. Kurzemē — Skrundā tas notika jau 6. maijā, Vidzemē — Valmierā 29. jūlijā, Latgalē — Rēzeknē tas norisināsies 5. augustā, bet Zemgalē — Jelgavā 26. augustā.
18 neparastas idejas
Vidzemes reģionālajā konkursā Valmierā ar saldām, sāļām tortēm, kēksiem un rudzu maizi piedalījās pavisam 18 konkursanti no Smiltenes, Siguldas, Rīgas, Inčukalna, Jaungulbenes, Blomes, Straupes, Gaiziņa, Līgatnes, Valmieras un vēl citām Vidzemes vietām. Tā kā šā konkursa vadmotīvs bija tautisko rakstu izmantošana svētku gardumos, tad arī netrūka cieņas apliecinājumu Māras krustam, Jumim, Ugunskrustam, Saules zīmei, Lielvārdes jostai un vēl citām populārām mūsu tautas senajām aizsardzības zīmēm. Konkursa dalībnieku sastāvs pieredzes ziņā bija tikpat raibs un krāsains kā viņu meistarstiķi. Daļai kūku un maizes cepšana ir ikdienas darbs pašiem savā ģimenes uzņēmumā vai arī mājražošanā, bet daļa ikdienā dara pavisam ko citu un kūkas ir tikai viņu hobijs sev un tuviniekiem par prieku.
Konkursantu veikumu detalizēti izvērtēja profesionāļu žūrija piecu cilvēku sastāvā. Vispirms vērtētāji uzklausīja katru no 18 konkursa dalībniekiem — ne tikai katra stāstu par savu ideju, bet arī noskaidrojot, kādi produkti izmantoti garduma radīšanā. Vērtēšana notika ne tikai vizuāli. Katrs konkursants no sava cepiena izgrieza krietnu gabalu žūrijai. Vēlāk pa gabaliņam tika arī kolēģiem — konkursa konkurentiem, lai varētu izgaršot, ko nu katrs šajā meistarības sacensībā bija jaunu sadomājis. Un tad uz gardumu degustāciju tika aicināti konkursa skatītāji, lai arī viņi balsojot varētu izraudzīties sev tīkamāko un garšas kārpiņām pateicīgāko saldumu vai sāļumu.
PĒC KONKURSA. Kopbildē konkursa dalībnieki, žūrija un arī reģionālā pasākuma organizatori. Ārijas Romanovskas foto
Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv