Ābolu mājas Kocēnu kalnā – īstā laikā un vietā

17.Septembris, 2019
Laikrakstā

Daudziem mums vai nu tepat Valmierā, vai arī kaut kur ārpusē ir lielāki vai mazāki dārzi, kuros ik rudeni ienākas āboli. Vienu gadu vairāk, citu mazāk, taču jebkurā gadījumā jādomā, ko ar tiem darīt. Kam lielāks un aukstāks pagrabs, tas var lasīt un augļus ziemai glabāt, kam tādas ekstras nav, tas visbiežāk izvēlas vitamīnus saglabāt šķidrā veidā – kā ābolu sulu.

Jau aiziet vēsturē tas laiks, kad mājās atvesto sulu lika lielos grāpjos, karsēja un pēc tam stikla burkās pildīja, tagad arī Valmierā jau ābolu sulu spiež un turpat pasterizē, pēc tam sapilda maisiņos ar krāniņu, kurus savukārt iepako kartona kastītēs. Ērti un par saprātīgu cenu. Taču šo procesu jau pavisam citā ātrumā un faktiski rūpnīcas izpildījumā šoruden valmieriešiem un vēl citiem interesentiem piedāvā ciemiņi no Lietuvas. Viņu sulu spiešanas, pasterizēšanas (līdz 80 grādiem) un pildīšanas ražotne uzbūvēta Latvijas Naftas degvielas uzpildes stacijā Kocēnu kalnā. Te uzcelts vieglas konstrukcijas teju vai kosmisks angārs, kurā čakli darbojas trīs cilvēki – ģimene no Lietuvas un latviešu puisis, tāpēc komunikācija par pakalpojuma niansēm var notikt divās – krievu un latviešu – valodās. Protams, katrs visu var arī iepriekš izlasīt pats – par to gādā izsmeļošs informācijas stends latviešu valodā, papildināts ar foto.

Liesma Ābolu mājās pabija tieši pirms nedēļas, kad īsumā par visu tehnoloģisko procesu un vēl par dažām lietām pastāstīja JEVGĒŅIJS AFONASENKO, kurš kopā ar sievu Linu un palīgu Dāvi šeit strādā.

Kad Lietuvā parādījās šādi sulu spiešanas cehi?

Pirms kādiem pieciem gadiem, varbūt pat vēl agrāk. Jau ceturto sezonu strādājam arī Rīgā, Latvijā. Informāciju, kurās vietās darbojas mūsu cehi, var atrast mājaslapā abolumajas.lv internetā.

Vai šāds kosmiskais centrs ir katrā vietā?

Nē, šis, Valmieras pievārtē, ir pirmais tāda veida paviljons, piemēram, Bauskā un Dobelē mūsu ražotnes izvietotas teltīs vai vēl kā citādi.

Šāda konstrukcija nodrošina labu dabīgo apgaismojumu...

Jā, tikai tad, kad jau kļūst tumšāks, mēs ieslēdzam papildu gaismas.

DAŽAS SEKUNDES – GATAVS! Jevgēņijs pilda cietajos maisiņos kārtējo ābolu sulas porciju.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru