Cūkas gadā – jauna vizuālā identitāte un zīmols
No neliela ģimenes uzņēmuma nepilnu trīsdesmit gadu laikā izveidojies Latvijā gana liels un moderns cūkkopības uzņēmums SIA «Kunturi». Tajā, audzējot no 4000 līdz 5000 cūkām un nodrošinot pilnu ražošanas un realizācijas ciklu, darba vietas dotas vairāk nekā 60 darbiniekiem. Kā iesākts jaunais gads? Par to saruna ar uzņēmuma projektu vadītāju GUNTU BOLI.
Jūsu uzņēmuma mājaslapā teikts: «Mūsu mērķis ir paēdis un apmierināts klients, kurš savās mājās var saņemt Latvijā audzētu, kvalitatīvu un garšīgu cūkgaļu un tās izstrādājumus.» Tikai viens teikums, bet aiz tā – milzīga atbildība. Kā tas izdodas?
Man patīk «Kunturus» salīdzināt ar stabilu kuģi, kas, nenovirzīdamies no uzņemtā kursa, iet savā ierastajā gaitā un uz pilnu jaudu. Cūkkopības rādītāji pērn bija ļoti stabili, ar jūtamu augšupeju. Pamatdarbība joprojām ir cūkgaļas ražošana ar pilnu ražošanas ciklu: sākot no sivēnu izaudzēšanas līdz svaigas, atdzesētas, sadalītas, kā arī maltas un kūpinātas cūkgaļas realizācijai.
Cūkkopība notiek divos virzienos: konvencionālajā un bioloģiskajā. Konvencionālās cūkkopības kompleksi atrodas Jeru pagastā, kur ir viena sivēnmāšu un atšķirto sivēnu ferma un trīs bekonu fermas, tur ražošanu pilnībā nodrošina no tikko dzimuša sivēna līdz brangai sivēnmātei un ganāmpulka turpinātājam kuilim. Viss pilns process pašu rokās! Šogad apritēs piektā sezona, kopš Naukšēnu pagastā izveidojām atsevišķu uzņēmumu – bioloģiski audzēto cūku fermu, kas pašlaik ir pieaugusi pilna. Arī šajā nozarē nu esam uzkrājuši vērtīgu pieredzi, tādēļ izaudzēt arī augstvērtīgu bioloģisko produktu protam, taču tā realizācijas problēma joprojām paliek ierastā, jo pircēji, kas var atļauties salīdzinoši (par 30%) dārgāku bioloģiski audzēto cūkgaļu, galvenokārt grib patērēt tikai karbonādes, filejas un kakla karbonādes. Liekas, ka šai pircēju kategorijai nav pieredzes, ko un kā var pagatavot, piemēram, arī no stilbiņa. Tad nu gadās, ka, pērkot veikalā kādu kūpinātu cauraudzīti, pircējs faktiski par lētāku samaksu ir ticis pie augstākās kvalitātes bioloģiski audzēta rukša cauraudzīša. Bioloģiski iegūto gaļu nepārstrādājam, jo mēs to fiziski nespējam pieražot. Bioloģisko cūkgaļu vairāk pērk tiešās pirkšanas pulciņos.
Lopbarību gan konvencionālajai, gan arī bioloģiskajai cūkkopībai izaudzējam un sagatavojam paši un arvien uzsveram, ka mūsu saimniecībā dzīvnieku barībā nelieto ģenētiski modificētas piedevas.
PIEREDZE. Rudīte Mince Valmieras veikalā strādā jau kopš tā atklāšanas 2010. gada jūnijā, tādēļ viņa lielāko daļu pircēju un to vēlmes labi zina. Ārijas Romanovskas foto
Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv