Mājās gatavots Jāņu siers

- 22.Jūnijs, 2021
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Jāņusiers bija un ir tradicionāls svētku cienasts, citviet dēvēts par ķimeņu sieru. Ar to cienā jāņabērnus, un tas ir gards un piemērots ciemkukulis. Jau izsenis bijis tā, ka Jāņu siera recepte katrai saim­niecei sava, un vienmēr tas ticis celts uz svinību galda. Arī mūsdienās Jāņu siers ir saulgriežu mielasta centrā, tieši šajā laikā tas pieejams veikalos un tirdziņos. 

Kaut arī rūpnieciski Jāņu siers tiek ražots visu gadu, vislielākais pieprasījums pēc tā ir tieši saulgriežu laikā. Pirms Jāņiem ciemojāmies Camphill nodibinājumā «Rožkalni», kur pavāre AISMA LEGZDIŅA kopā ar cieminieku ANDREJU SOKOLOVU gatavoja sieru no piena, kas tajā dienā bija izslaukts no «Rožkalnu» gotiņas. Aisma bija jau vienu siera porciju uztaisījusi, pirms mēs ieradāmies. 

Receptei, pēc kuras «Rožkalnos» gatavo ķimeņu sieru, nepieciešami 3 litri piena (vislabāk – svaiga govs piena), 2 kilogrami biezpiena, 200 grami sviesta, 4 olas (no lauku olām siers būs dzeltenāks), 1,5 ēdamkarotes sāls un 2 ēdamkarotes ķimeņu. 

Aisma par tālāko procesu stāsta: «Lej pienu katlā un liek sildīties līdz 80 grādiem. Pa to laiku, kamēr piens silst, sagatavojam biezpienu – to vēlams  sadrupināt, lai nav lieli gabali, jo tad vieglāk pēc ielikšanas karstajā pienā izveidosies staipīgums. Ja biezpiens būs lielos gabalos, nebūs staipīguma, būs vairāk graudains siers.

GATAVS! Aisma ar Andreju atrāda veikumu. Ārijas Romanovskas foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru