Tituls «Latvijas siera karalis» – atkal Valmierā
«Cik tālu sniedzas ziņas par latviešiem, tik var arī uzzināt par Jāņu sieru. No mātēm iemācījušās meitas, un tā šī māksla, no paaudzes uz paaudzi pāriedama, sasniegusi mūsu laikus.
Jāņu sieru jau daudzus gadu desmitus ražo arī lielražotāji – piena pārstrādes uzņēmumi. Saražo daudz, un mēs arī to apēdam daudz. Jo sevišķi vasarā.
Eiropas valstīs, kā zināms, ir kronēti sieri – visiecienītākie. Anglijai siera karalis ir Čedars, Šveicei – Ementāles jeb Šveices siers, Francijai – Brī un Rokforas sieri. Bet Latvijai? Pēc biedrības «Siera klubs» iniciatīvas 2005. gada 11. jūnijā Siera svētkos Limbažos par Latvijas siera karali pirmo reizi kronēja Jāņu sieru. Un tā nu jau divdesmito reizi gadu no gada šis prestižais tituls un kronis ceļo no viena piena pārstrādes uzņēmuma pie cita, pamatoti slavinot tā ražoto produkciju,» – ar šādu vēsturisku atkāpi 16. septembra pusdienlaikā, sveicot A/S «Valmieras piens» vadību un sieru ražotāju komandas pārstāvjus, biedrības «Siera klubs» valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova pasniedza tiem glabāšanai uz gadu Latvijas siera karaļa kroni.
NOTIKUMS! Biedrības «Siera klubs» valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova (no kreisās) un Latvijas Piensaimnieku Centrālās Savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks (no labās) pēc «Latvijas siera karaļa» ceļojošā kroņa pasniegšanas «Valmieras piens» galvenajai tehnoloģei Ligitai Melderei, bet A/S «Valmieras piens» valdes priekšsēdētājam Mārim Ceram – Zemkopības ministrijas simbolisko dāvanu – ozolkoka paplāti sieru izlasēm. Ārijas Romanovskas foto
Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv