Brīnums dzimst ne tikai pasakās

- 30.Decembris, 2015
Kultūra un izklaide
Laikrakstā

Tici vai ne, bet nelielajā Mazsalacā jau piecus gadus skan džezs, ko spēlē vietējie cilvēki! Šo muzikālo pārsteigumu, varbūt pat brīnumu,  2010. gadā pie balti klātiem galdiņiem, apgaismojumā un īpašā gaisotnē pirmo reizi sagādāja Mazsalaca Jazz Yoputh Band, tā vadītājs KĀRLIS VANAGS un viņa vadīto  meistarklašu dalībnieki. Koncertos viens no viņiem aizvien arī K. Vanags.

MAZSALACA JAZZ YOPUTH BAND (attēlā neliela grupa no orķestra, kas pēdējā meistarklasē sapulcēja jau ap 80 interesentu) 12. decembrī muzicēja kopā ar dziedātāju Ievu Kerēvicu, vokālo ansambli Ēra un kori Salaca.

Nenoliedzami, šī muzicējošā kolektīva izveidošanās ir Notikums, kas kļuvis par pilsētas tradīciju ar tieksmi vērsties plašumā un pulcē jau džezā ieinteresētu un saprotošu klausītāju. Loģisks ir jautājums — kā Dacei Jurkai, Mazsalacas kultūras dzīves sirdij, izdevās atvilināt uz savu kultūras namu rīdzinieku, Latvijā labi pazīstamu profesionālu mūziķi, Latvijas Radio bigbenda vadītāju, daudzu prestižu muzikālu projektu līdzdalībnieku, kura plānotājs ar veicamajiem darbiem un pienākumiem jau sen iet pāri malām.  Kārlis Vanags atceras:«Pirms tam vairāk vai mazāk darbojos Staicelē, gan saistībā ar mūzikas skolu, gan arī piedalījos savulaik Raimonda Raubiško iedibinātajā ikvasaras muzikālajā pasākumā Spožā nots, kas iesākumā bija saksofonistu vasaras nometne – konkurss, bet vēlāk aptvēra jau visus mūzikas instrumentus. Kādā brīdī Dace izteica priekšlikumu ko līdzīgu izveidot Mazsalacā. Tā kā pūtēju orķestra pastāvēšana nelielā vietā ir problemātiska ar instrumentu nodrošināšanu, mans priekšlikums bija darboties nedaudz ritma mūzikas, džeza mūzikas žanrā, kas tik strikti nenosaka, kādus un cik instrumentus spēlēsim, kā arī nenovelk kādu dalībnieku vecuma robežu. Tā pirms pieciem gadiem sākām. Instrumentu spēli māca mūzikas skolā, uz vietas ir cilvēki, kas to apguvuši privāti, tomēr būtiskas ir reģionālās meistarklases, uz kurām pāris reizes gadā atbrauc speciālisti, kas palīdz attīstīties, pamāca, divās trīs dienās sagatavojam repertuāru, lai ansamblis jau var attīstīties tālāk.» Kārlis Vanags piekrīt: viņa ritmiskās mūzikas meistarklasēs un džeza ansamblī blakus mūzikas skolai izdevies bērnos un jauniešos radīt ne tikai interesi par mūziku, bet tie, kas tajās iesaistās, sajūt patiesu gandarījumu, kaut vai sākumā spēlējot tikai kādu perkusiju instrumentu. «Domāju, pašreizējie ansambļa dalībnieki savā izaugsmē jau ir sasnieguši gandrīz maksimumu, jo meistarklasēs, kas notiek pavasarī un rudenī, dalībnieki dalās grupās — bez priekšzināšanām un iemaņām un cilvēki, kas instrumentu apguvuši jau diezgan profesionāli. Ar pieaugušajiem, bērniem, jauniešiem, kuri daudzmaz saprot angļu valodu, uzaicinām strādāt ārzemju speciālistus. Šogad, piemēram, tas bija trompetists no Austrijas.» K. Vanags Mazsalacas džeza ansambli jau uzskata par tādu kā savas Rīgas bigbenda skolas filiāli. Bet galvenais: Mazsalacas kultūras namā ieviestā kārtība, precizitāte, atsaucība un atbalsts ļoti veicinot radošu atmosfēru un izaugsmi.

Komentāri
Pievienot komentāru