Aprēķinātas kadastrālās vērtības 2017. gadam

3.Augusts, 2016
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Otrdien, 2016. gada 26. jūlijā, Ministru kabinetā apstiprināti grozījumi Ministru kabineta 2014. gada 23. decembra noteikumos par kadastrālo vērtību bāzi 2016. gadam. Tie nosaka, kā aprēķināmas kadastrālās vērtības 2017. gadam. Pamatojoties uz šiem grozījumiem, Valsts zemes dienests ir sagatavojis prognozētās kadastrālās vērtības 2017. gadam. Tās ir aprēķinātas nekustamajiem īpašumiem (t.sk. dzīvokļu īpašumiem) un to sastāvā esošajiem objektiem — zemes vienībām, zemes vienību daļām, būvēm un telpu grupām.

Saglabājoties 2016. gada vērtību bāzei, kopumā 2017. gadā zemei un ēkām kadastrālās vērtības nemainīsies. Tās mainīsies divos gadījumos — kultūrvēsturisko objektu un vairākstāvu dzīvokļu vērtēšanā.

Jaunie grozījumi paredz, ka apgrūtinājumu samazinošo koeficientu piemēro valsts vai vietējas nozīmes kultūrvēsturiskajām ēkām, kurām būves fiziskais nolietojums ir lielāks par 30%, nevis visām, kā tas bija līdz šim.

Papildus noteikumos veiktie grozījumi paredz atteikties no apgrūtinājuma «Kultūras, vēstures un rekreācijas objekti» apbūves un lauku zemei, kas līdz šim samazināja zemes vērtību.

Nākamajā gadā kadastrālo vērtību izmaiņas skars arī vairākstāvu dzīvokļus daudzfunkcionālās ēkās. Pašlaik dzīvojamās telpu grupas vērtība tiek samazināta, ja dzīvoklis atrodas pagrabstāvā vai pirmajā stāvā. Ja dzīvoklis ir izvietots vairākos stāvos, vērtēšanai līdz šim tika izmantots zemākais piesaistes stāvs. Tā kā lielākajā daļā gadījumu pazemes stāvā faktiski atrodas tikai saimniecības telpas (pagrabi, kurtuves, citas palīgtelpas), nevis dzīvoklis, tad veidojās nevienlīdzība novērtējumā salīdzinājumā ar tiem dzīvokļiem, kas tiešām atrodas pagrabstāvā. Lai to novērstu, turpmāk vērtības aprēķinā izmantos augstāko, nevis zemāko dzīvokļa piesaistes stāvu.

2015. gadā Nekustamā īpašuma nodokļa likumā tika noteiktas normas par speciālajām vērtībām nekustamā īpašuma nodokļa vajadzībām lauku zemei, kas lielāka par 3 ha. Tā rezultātā arī 2017. gadā pieaugs speciālās vērtības nodokļa vajadzībām lauku īpašumiem, kas atbilst likumā noteiktajiem kritērijiem.

Prognozētās kadastrālās vērtības un prognozētās speciālās vērtības VZD ir nodevis visām pašvaldībām nākamā gada nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumu prognozes sagatavošanai.

Informācija par kadastrālo vērtību izmaiņām ir pieejama www.kadastralavertiba.lv sadaļā «Izmaiņas kadastrālajā vērtēšanā 2017. gadā».


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru