Reforma ir sākta

4.Oktobris, 2016
Viedokļi
Laikrakstā

Valsts sociālās aprūpes centra «Vidzeme» filiālēs sākusies klientu izvērtēšana, lai valstī sekmētos deinstitucionalizācijas (DI) process.

VSAC «Vidzeme» filiālē «Rūja» pašlaik dzīvo 270 klienti. Gandrīz pussimts no viņiem izteikuši vēlmi dzīvot sabiedrībā: pašvaldībā, kur būtu grupu dzīvoklis, dienas centrs, kur nevajadzētu izolēties no līdzcilvēkiem, būtu pieejami veselības aprūpes pakalpojumi, bibliotēka, kultūras centrs, veikali.

Speciālisti uzsver, ka klienti iestādē nosacīti ir dalāmi četrās grupās. Būs tādi, kuri «Rūju» nevarēs atstāt, jo viņu veselības stāvoklis to neļauj, bet ir klienti, kuri vēlas atstāt centra sienas, doties jaunā dzīvē, tāpēc tiek vērtētas viņu iespējas un vajadzības.

DI projektu un procesu Latvijā iniciē Labklājības ministrija, un VSAC neiebilst pret pārmaiņām, bet uzsver, ka tām jābūt mērķtiecīgām, klientu intereses aizstāvošām.

Stāsta VSAC «Vidzeme» direktors MODRIS KARSELIS:

«Man jau liekas, ka DI vajadzētu sākt no otra gala: veidot sociālos uzņēmumus, atbalstīt darba vietas, kur šie cilvēki varētu strādāt. Un jādomā par uzņēmējiem, nodokļu atlaidēm uzņēmumiem, kuri nodarbinātu invalīdus. Mūsu klienti strādā labi, precīzi, bet viņi nekad nevarēs strādāt garas darba stundas, paveikt lielu darāmā apjomu. No cita aspekta: pašvaldībās ir jāveido grupu dzīvokļi, dienas centri, jo tas viss būs vajadzīgs mūsu cilvēkiem, kuri atgriezīsies sabiedrībā. Vissvarīgākais: viņiem ikdienā būs nepieciešama atbalsta persona, kura palīdzēs risināt dažādus sociālus jautājumus, tikt galā ar finanšu līdzekļiem.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru