Jālabo savulaik pieļautās kļūdas

- 11.Oktobris, 2016
Viedokļi
Laikrakstā

Nav pieļaujams cilvēkus finansiāli sodīt par valsts pieļautajām kļūdām dzīvokļu privatizācijā un zemes reformā!

Politiskā partija «No sirds Latvijai», atbalstot piespiedu dalītā īpašuma iespējami ātru izbeigšanu, uzskata, ka valstij ir jāatzīst savulaik pieļautās kļūdas, tās jāizlabo un jādara viss iespējamais, lai šajā procesā iedzīvotāji ciestu pēc iespējas mazāk. Tāpēc «No sirds Latvijai» ir iesniegusi 29 priekšlikumus Piespiedu dalītā īpašuma tiesisko attiecību privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likumprojekta būtiskai uzlabošanai.

«Piespiedu dalītie īpašumi radās pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu vidū, kad tika veikta zemes reforma un notika daudzdzīvokļu māju privatizācija. Tad valsts pieļāva situāciju, ka dzīvokļus galvenokārt privatizēja to iemītnieki vai viņu radinieki, bet zemi atguva bijušie īpašnieki vai to mantinieki. Rezultātā pašlaik, saskaņā ar Tieslietu ministrijas informāciju, ir 3677 daudzdzīvokļu mājas (kopā 110970 dzīvokļi), kas atrodas uz 7354 citām personām piederošas zemes. Lai šādu situāciju novērstu, Tieslietu ministrija ierosināja ar likumu noteikt, ka dzīvokļu īpašniekiem pilnībā par saviem līdzekļiem ir jāizpērk zeme no tās īpašniekiem — zemes kadastrālajai vērtībai piemērojot koeficientu 1,18. Taču «No sirds Latvijai» uzskata, ka nedrīkst cilvēkus finansiāli sodīt par valsts savulaik pieļautajām kļūdām. Ja savulaik, privatizējot dzīvokļus, kas atradās uz valstij piederošās zemes, par šo zemi nebija papildus nekas jāmaksā, tad arī piespiedu nomas izbeigšanas procesā būtu jāievēro tas pats princips. Tāpēc esam ierosinājuši, ka lielāko daļu izdevumu par zemes iegādi apmaksā valsts,» skaidro «No sirds Latvijai» deputāts Gunārs Kūtris.

Vienlaikus «No sirds Latvijai» rosinājusi novērst arī vairākas citas likumprojekta nepilnības — piemēram, nesamērīga ir prasība par to, ka zemi drīkst izpirkt tikai tad, ja visi mājas dzīvokļi ir ierakstīti zemesgrāmatā. Partija ierosinājusi atļaut dzīvokļu īpašniekiem jebkurā brīdī pašiem ierosināt zemes izpirkšanu. Tā uzskata, ka valstij jānosaka līdzvērtīgi nosacījumi — gan tiem dzīvokļu īpašniekiem, kas zemi izpirks pēc likuma spēkā stāšanās, gan tiem, kas zemi no īpašniekiem jau ir izpirkuši.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru