Ražots Latvijā

- 21.Decembris, 2016
Izglītība
Laikrakstā

Ar šādu nosaukumu Valmieras sākumskolā jau septīto gadu notiek skolēnu gatavoto lietu tirdziņš. Šogad savas preces uz tirdziņu nesa 250 mazie tirgotāji, no kuriem visaktīvākie bija pirmo klašu skolēni — 64 tirgotāji. Pirmo gadu tirdziņā piedalījās Valmieras sākumskolas interešu izglītības programmas «Suvenīru darbnīca» dalībnieki ar pašu radītām lietām no koka. Kā atzina pulciņa vadītājs Kaspars, pirmie tika izpārdoti vīriešu aksesuāri — tauriņi, tiem sekoja laimes pogas un eglīšu rotājumi.

Annija no 1.a klases savus dekoratīvos svečturīšus notirgoja ļoti ātri un pēcāk jau devās iepirkties pati. Viņasprāt, panākumu atslēga bija preces mērenā cena. Svečturu izgatavošanā Annijai palīdzēja mamma. Tā kā mazajai tirgotājai šogad veicās labi, viņa noteikti piedalīšoties arī nākamgad.

Una no 2.a klases šogad bija pagatavojusi Ziemassvētku gaismiņu virtenes no krāsainām dzijas bumbiņām. Una sīki jo sīki pastāstīja, kā noticis virteņu gatavošanas process. Unai šis jau bija otrais gads, un, salīdzinot ar pagājušo gadu, kad visu preci bija izdevies izpārdot, meitene gan atzīst, ka labāk ir pagatavot vienu, bet dārgāku preci nekā daudzas maziņas. Una ir apņēmības pilna tirdziņā piedalīties arī turpmāk.

Anna no 3.a klases tirdziņā piedalās jau trešo gadu. Iepriekšējos gados gūtais prieks un panākumi mudinājuši piedalīties arī šogad. Meitene atzina, ka viņa katru gadu cenšas pagatavot kaut ko interesantu, piemēram, iepriekšējos gados tirgoja krelles un trauciņus no pašas salasītiem gliemežvākiem, Adventes vainagus no kinderolu trauciņiem. Šogad Anna bija domājusi par putniņiem ziemā un pārdeva neparastas un skaistas putnu barotavas, turklāt katrs, kurš nopirka barotavu, saņēma arī saulespuķu sēkliņas putniņiem. Pircēji ap meitenes stendu bija visu tirdziņa laiku, jo Anna bija padomājusi par interesantu noformējumu. Meitene atzina, ka visus trīs gadus ir tirgojusies ar peļņu.

Tirgus placī varēja atrast visneiedomājamākās lietas: ziepes, eglīšu rotājumus, sapņu ķērājus, kartītes, māla trauciņus, rokassprādzes, matu stīpiņas, dekoratīvus dēlīšus ar novēlējumiem, svečturus, emociju spilventiņus. Bērni atzina, ka zēnu un meiteņu tirgotās preces ļoti neatšķiras.

Jēkabs no 5.d klases tirgojas jau piekto gadu un katru gadu cenšas darināt atšķirīgas lietas, lai būtu interesanti gan pašam, gan pircējiem. Jaukā atmosfēra un iepriekšējo gadu veiksme rosināja piedalīties arī šogad. Katru gadu tirdziņā ierodas arī Jēkaba mamma Aija. Viņa vērtē: «Pasākums ir ļoti jauks, tikai grūti sevi ierobežot, jo ir tik daudz skaistu un interesantu lietu, ko gribas nopirkt.»

Aleksandra no 5.d klases šogad izlēma tirgot ko pilnīgi jaunu — atsvaidzinošus ziedūdeņus, un, kā pati atzīst, lēmums bijis pareizs, jo šogad tirgošanās izdevusies veiksmīgāka nekā iepriekšējos četrus gadus.

Greisa un Marija no 6.d klases piedalās tirdziņā jau sesto gadu un apgalvo, ka tieši daudzveidīgs preču klāsts garantē panākumus. Abām ļoti patīk gan gatavot lietas, gan tirgoties, un arī šoreiz tirgošanās gāja no rokas. Citiem tirgotājiem viņas iesaka būt laipniem un sarunāties ar klientiem. Arī Dita no 6.c klases ir tirgotāja ar sešu gadu pieredzi un skolas biedriem novēl — lai izdodas izdomāt jaunas idejas un radīt nebijušas preces.

Savukārt skolotāji priecājas par bērnu radošo izdomu un atzīst, ka gatavošanās tirdziņam ir lieliska iespēja bērnu un viņu vecāku sadarbībai.

Sirsnīgus un mīļus Ziemassvētkus visiem!

VALMIERAS SĀKUMSKOLAS skolēnu piedāvāto lietu tirdziņā piedalījās 250 tirgotāji. Iespējams, kāds no viņiem šo pieredzi izmantos, vēlākos skolas gados veidojot savu mācību uzņēmumu, vēl kāds varbūt nākotnē kļūs par atzītu uzņēmēju. Gitas Grīvas foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru