Par dzīvokļiem un mājām

21.Decembris, 2016
Laikrakstā

Valmiera aug un attīstās, tāpēc pilsētā ļoti būtiska ir dzīves telpa — dzīvokļi, arī privātmājas. Nelielu ieskatu šajā jomā Liesmai sniedz pieredzējis eksperts — SIA Latio vērtētāji&konsultanti Vidzemē valdes priekšsēdētājs JĀNIS BIERNIS.

Kāds pašlaik ir dzīvokļu tirgus Valmierā un kādu iespaidu uz to varētu atstāt jaunā 150 dzīvokļu īres nama celtniecība?

Kā jebkurā lietā te jāskatās īstermiņā, vidējā distancē un ilgtermiņā. Šis nams vēl nav uzcelts, taču visas pazīmes rāda, arī mēs priecājamies, ka tas būs. Par to jāpriecājas katram, jāmāk priecāties par daudzām lietām, kaut arī tas tevi skars. Vidējā un ilgtermiņā šī celtniecība ir tikai pozitīvi vērtējama.

Jā, īstermiņā raugoties, tajā brīdī, kad šis nams būs gatavs pēc kādiem 16 vai 18 mēnešiem, varbūt arī 3 mēnešus pirms un pēc tam, kaut kāds pārmaiņas būs. Taču pilsēta šo namu uzsūks, un varbūt pēc tam vajadzēs būvēt vēl tādus namus — divus, varbūt pat trīs.

Vai starta brīdī šāds 150 dzīvokļu īres nams neatstās iespaidu uz jau esošo īres dzīvokļu tirgu Valmierā?

Protams, nedaudz iespaidu atstās, var teikt — noregulēs cenu pret kvalitāti. Tam, kuram ir labs dzīvoklis, tas arī maksās. Pārējais jau būs servisa, apkopes un ērtības jautājums. Ja paskatās tendences kaut vai 10 pēdējos gados, tad sākumā īrēja dzīvokli vienkārši kā īres objektu. Tagad neviens vairs negrib īrēt dzīvokli, ja tur nav labi aprīkota virtuve, ja nav gatavs WC. Drīz mums būs tāpat kā Anglijā, kur īres tirgus ir piesātināts un kur jau vēlas īrēt dzīvokli ar visām mēbelēm. Protams, ne jau ar izļurkātu matraci gulēšanai... Ja ir piedāvājums, būs pieprasījums. Tikai skatoties atpakaļ, var saprast nākotni! 2010. gada 1. jūlijā akceptēja programmu par uzturēšanās atļaujām, bet 2014. gada 1. augustā to reformēja, no sākotnējiem 50 tūkstošiem latu bāzi pacēla uz 250 tūkstošiem ārpus Rīgas. Pa to laiku Cēsīs notika gandrīz 250 starptautiskie darījumi! Pašā pilsētā, Cēsu novadā un Priekuļu novadā, kas pilsētai blakus. No šī tirgus, kurā līdz tam nekā nebija, daudzi cēsnieki izgāja laukā pozitīvi un spēja savus dzīvokļus realizēt. Vienlaikus parādījās piedāvājums tirgū ar dzīvokļiem, kurus īrēt. Sākotnēji radās šaubas — kurš tad īrēs?

VĒL TIKAI SĀKUMS. Jaunā 150 dzīvokļu īres nama būvlaukumā blakus Matīšu šosejai Monum vīri vēl tikai ierīko cauruļvadu sistēmu gruntsūdens atsūkšanai no ēkas pamatu zonas.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru