Pa plūškoka ceļu. III
Biedrības «No Salacas līdz Rūjai» projekts ir uzņēmis apgriezienus, un veiksmīgi īstenota jau trešā aktivitāte starpvalstu projektā «Dzīves kvalitātes paaugstināšana lauku reģionos, kopjot tradicionālās vērtības VRG «No Salacas līdz Rūjai» un tās sadarbības partneru Latvijā un Vācijā darbības teritorijās». Esam informējuši laikraksta «Liesma» lasītājus par šīs vasaras pasākumiem: rakstu sēriju iesākām ar ziņām par pieredzes apmaiņas braucienu uz Vāciju, turpinājām ar atskatu par ciemošanos Kurzemē. Šoreiz stāsts par semināru – lauku dienu «Piemērotāko kultūraugu izvēle transformētajās platībās. Plūškoku audzēšana un šķirņu izvēle atbilstoši klimatiskajiem apstākļiem. Melnā plūškoka ogu recepšu meistarklase».
Plūškoks Ziemeļvidzemē
Semināra dalībniekiem bija svarīgi izzināt, vai plūškoks spēj iedzīvoties un dot pilnvērtīgu ražu arī Ziemeļvidzemē, kur klimatiskie apstākļi ir skarbāki salīdzinājumā ar Kurzemi. 25. septembra rīta pusē mēs devāmies uz SIA «Līveni» īpašnieka Raimonda Indrāna saimniecību. Pirmais mūsu uzdevums bija kopīgiem spēkiem novākt melnā plūškoka ogu ražu, ko vēlāk izmantojām meistarklasē plānoto produktu pagatavošanai. Saimnieks grupas dalībniekiem izrādīja savu dažādo šķirņu plūškoku dārzu un pastāstīja par katras šķirnes īpašībām – augsnes, mitruma un apgaismojuma prasībām. Raimonda pirms trim gadiem stādītie plūškoka stādi bija krietni paaugušies un pilni ar ķekariem – nogatavojušos, sulīgu ogu. Mums bija interesanti uzzināt, kā izveidoto kolekcijas dārzu vērtē augļkopības eksperts Māris Narvils. Tā kā šobrīd ir īstais laiks, lai stādītu plūškokus, pasākuma dalībniekiem bija iespēja iegādāties arī stādus.
Plūškoku produktu meistarklase
Pēcpusdienā sekoja dienas radošā daļa, kur roku pielika ikkatrs pasākuma dalībnieks. Rūjienas novada Tautskolā notika meistarklase dažādu produktu pagatavošanā, izmantojot plūškoka ogas un ziedus. Mums visiem labi pazīstamās mājražotājas, ievārījumu un mērcīšu meistares Sandras Vilnes vadībā tapa dažādi plūškoku ēdieni. To pagatavošanai bija nepieciešamas svaigi salasītās plūškoku ogas. Tad nu dalībnieki vispirms draudzīgā pulkā ar dakšiņas palīdzību attīrīja tās no ķekariem. Tad ogas tika nedaudz uzkarsētas un iepildītas auduma maisiņā, lai izspiestu sulu. Pēc šiem priekšdarbiem tad pēcāk arī varēja tapt gardie pamatēdieni, deserts, ievārījums un čatnijs.
Pamatēdienā gatavojām tītara šmori ar pašu gatavotiem makaroniem. Interesentiem piedāvājam recepti vai gatavošanas apmācību. Tātad pamatēdiens: «Tītara šķiņķīšu šmoris ar sarkanvīnu un svaigi spiestu plūškoku ogu sulu» – pannā tika apcepti šķiņķīši (bez kaula un ādas), sīpoli un burkānu ripiņas, pēc tam to visu likām katlā, aplējām ar ūdeni, pievienojām garšvielas, kadiķa ogas, arī sarkanvīnu un plūškoku sulu. Tītara šmoris bija gatavs pēc 40 minūtēm. Nākamais darbs bija: «Rūjienas novada Tautskolā gatavota pasta ar svaigi spiestu plūškoku sulu». Uz tīras galda virsmas tika sagatavota pastas mīkla. Tās sastāvdaļas ir milti, olas, sāls, nedaudz cukura un plūškoku sula, sezama sēklu eļļa. Šim darbiņam bija nepieciešama liela pacietība – mīklas izmīcīšana ir grūta un darbietilpīga. Kad mīkla bija gatava, tā tika sadalīta vairākās daļās, ietīta pārtikas plēvē un ievietota ledusskapī atpūsties. Pēc 15 minūtēm jau ķērāmies pie pastas gatavošanas. Ikvienam no mūsu radošās grupas tā bija pirmā pieredze! Mīkla tika ievietota pastas veidošanas mašīnā, un, rūpīgi griežot veltnējamos ruļļus, mums izdevās pagatavot plānas loksnītes. Pastas vārīšana sālsūdenī ir šķietami vieglākais darbs, bet, pieļaujot kļūdu ar pārvārīšanu, pastu var pilnībā sabojāt.
Desertā gatavojām fritētus plūškoku ziedus. Rudens nav īstais laiks, kad ievākt ziedus. Dabas pārpratuma dēļ rudenī uzzied daži krūmi, tā gadās arī ceriņiem un kastaņām. Salasītos ziedus mēs fritējām gaisīgā olu mīklā. Olu dzeltenumi tika atdalīti no baltumiem un atsevišķi saputoti. Tika pagatavota pankūku konsistencei līdzīga mīkla (piens, olas milti, cukurs). Ziedus iemērcējām mīklā un fritējām verdošā eļļā. Pagatavotas tika arī piedevas – «Plūškoku čatnijs ar tumšajām rozīnēm un ceptiem sīpoliem». Tas tapa šādi: iepriekš attīrītās ogas tika vārītas katliņā, pievienojot saceptus sīpolus, rozīnes, sāli, cukuru un baltvīna etiķi. Savukārt plūškoku ogu ievārījumu ar ingveru un citrona miziņu gatavojām, ogas vārot katliņā, pievienojot ingveru, pektīna cukuru un citrona miziņu.
Mūsu kopīgi radītie ēdieni piepildīja Rūjienas novada Tautskolas telpas ar fantastisku smaržu. Degustējot visu meistarklasē pagatavoto, atziņa bija viena – plūškoka piedeva ikdienišķai maltītei dod jaunas garšas un vienlaikus tie ir ļoti veselīgi un ieteicami produkti. Pasākuma dalībnieki katrs līdzņemšanai sagatavoja burciņas savu ziemas krājumu papildināšanai. Tajās ielika garšīgo plūškoku ievārījumu un piedevu gaļas ēdieniem – čatniju. Paldies visiem par dalību un radošumu! Gaidīsim arī uz nākamajiem pasākumiem mūsu projektā.
MEISTARKLASĒ. Publicitātes foto
Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv