Valmierai augstākais ilgtspējīgas attīstības indekss starp lielajām valstspilsētām Latvijā

9.Novembris, 2021
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Latvijas Universitātes profesori Edvīns Karnītis, Māris Pūķis, Jānis Bičevskis un Ģirts Karnītis ir izstrādājuši modeli pilsētu ilgtspējīgas attīstības plānošanai un pārvaldībai. Pilsētas ilgtspējīgas attīstības indeksa, kas rāda teritorijas ilgtspējīgas attīstības līmeni, izstrādes projektā veikta tā noteikšana deviņās Latvijas pilsētās. No tām visaugstākais ilgtspējīgas attīstības indekss ir Valmierai.

Ilgtspējīga attīstība ietver līdzsvarotu ekonomisko, sociālo un vides attīstību. Un tieši pilsētās, kur notiek zināšanu, ekonomiskie un sociālie procesi, ir straujāka attīstība, ir gan lielāka iespēja ilgtspējīgai attīstībai, gan arī pieaug atbildība par to. Taču pašvaldībām Latvijā pietrūkst datos balstīta modeļa prognozēm un lēmumu ietekmes uz ilgt­spējīgu attīstību izvērtēšanai. 

Jānis Baiks, Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs, piekrīt ilgtspējīgas attīstības modeļa izstrādātājiem par tā pielietošanas ieguvumiem pašvaldības darbā. Šāda rīka pieejamība un izmantošana pašvaldībās ļautu īstenot datos balstītu ilgtspējīgas attīstības plānošanu un pārvaldību.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru