Pieprasa nodrošināt valsts apmaksātu kontracepciju atsevišķām sabiedrības grupām

- 12.Janvāris, 2022
Viedokļi
Laikrakstā

«Bērniem jādzimst ģimenēs tad, kad viņus tajās kāds gaida. Tad, kad ģimene ir gatava mīlēt un aprūpēt savu bērnu, sargāt un lolot, nevis izmisumā veikt abortu, nodot glābējsilītē, piekaut vai nogalināt,» atklātā vēstulē, kas izsūtīta Veselības ministrijai, Labklājības ministrijai un citām ar tematiku sais­tītām institūcijām un amatpersonām, pauž vecāku organizācijas «Mammamun­te­tiem.lv» vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Vēstulē pausta nepieciešamība nekavējoties uzsākt valsts apmaksātas kontracepcijas nodrošināšanu atsevišķām sabiedrības grupām. 

Mātes un bērna veselības uzlabošanas plānā no 2018. līdz 2020. gadam valdība bija apstiprinājusi atbalsta pasākumu – valsts apmaksātu kontracepciju sociālajam riskam pakļautām sievietēm. Tomēr tas netika ieviests, tāpēc 2020. gada septembrī mēs, Latvijas vecāku organizācija «Mammamuntetiem.lv», aicinājām Veselības ministriju un citus ekspertus uz diskusiju, vaicājot, kāpēc plāns arvien nav īstenots, kā arī rosinājām to neatlikt. Jo īpaši tāpēc, ka arvien biežāk izskan ziņas par vardarbību pret bērniem ģimenē, un par vardarbības pieaugumu pandēmijas laikā Eiropas Parlaments bija izteicis brīdinājumu; to var skaidrot ar dažādiem psihosociāliem faktoriem.

Aicinājām bezmaksas kontracepciju sākotnēji nodrošināt vismaz kādai no sabiedrības grupām, piemēram, sievietēm, kas tiek atbrīvotas no ieslodzījuma vietas, cilvēkiem ar psihiskām slimībām u. c.

 


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru