LHA «Nākotnes zvaigzne» atgriežas Valmieras novadā

- 6.Augusts, 2024
Uzņemējdarbība
Laikrakstā

Biedrība «Latvijas Holšteinas šķirnes lopu audzētāju asociācija» sešu gadu garumā izkopusi tradīciju vasarā rīkot Holšteinas šķirnes dzīvnieku izstādi. Taču jau otro gadu pasākums tiek organizēts mazākā formātā – saimniecībās dažādos Latvijas reģionos. Pagājušajā gadā telīšu skates norisinājās Preiļu, Gulbenes un Jelgavas novados, taču šogad atkal pulcējāmies Valmieras novadā – Naukšēnu pagasta zemnieku saimniecībā «Tiltgaļi».

Trīs garu darba dienu laikā no 22. līdz 24. jūlijam «Tiltgaļos» valdīja krietni lielāka rosība, nekā ierasts. Jau pirmdienas rītā saimniecībā sapulcējās bērni un jaunieši vecumā no 9 līdz 26 gadiem, lai sāktu gatavot dzīvniekus. Otrdienā viņiem saimniecībā pievienojās piena govju lineārās vērtēšanas eksperti no visas Latvijas (un divi pat no Igaunijas!), lai atskatītos uz 2023. gada vērtēšanas rezultātiem, apgūtu divu jaunu pazīmju vērtēšanu un harmonizētu vērtēšanas metodes. Trešdien bija pasākuma kulminācija, kad tika aicināti visi interesenti, kam bija iespēja gan iepazīties ar saimniecību, gan piedalīties semināros, gan vērot dzīvnieku skati un turēt īkšķus par jauno izstādītāju konkursa dalībniekiem.

Gatavošanās priekšdarbi

Gatavojot telītes skatei, rūpes par dzīvniekiem uzņēmās gan pieredzējuši jaunie piensaimnieki, gan bērni un jaunieši, kuri pirmo reizi piedalījās šāda veida apmācībās. Atkarībā no vecuma un sagatavotības pakāpes dalībnieki apgūst dažāda līmeņa izstāžu dzīvnieku sagatavošanas un arī novērtēšanas prasmes. Lai izstādītu teli, katram jaunajam piensaimniekam nākas ieguldīt lielu darbu dzīvnieka sagatavošanā, kas ietver mazgāšanu, cirpšanu, barošanu, rūpes par guļvietas tīrību un iestrādi izstādīšanas mākslā.

Vairāku gadu garumā esam izveidojuši veiksmīgu un ļoti sirsnīgu sadarbību ar itāļu mentoru Elio Noci, kurš vadīja apmācības un palīdzēja jaunajiem piensaimniekiem teļu sagatavošanā. Elio ir ganāmpulku menedžeris vienā no vadošajiem Itālijas ciltslietu un mākslīgās apsēklošanas centriem Inseme, bet ar dzīvnieku sagatavošanu izstādēm un izstādīšanu nodarbojas kopš 1988. gada.

Dalībnieku kopbilde ar saimniekiem, atbalstītājiem, tiesnesi un mentoriem. Publicitātes foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru