No kopīgās pudeles līdz sāpīgām čūlām

- 18.Septembris, 2024
Veselība un labklājība
Laikrakstā

Jaunā mācību gada straujā tuvošanās rada nepieciešamību pievērst pastiprinātu uzmanību bērnu mutes dobuma veselībai, jo tā ir atkarīga ne tikai no higiēnas paradumiem, ko bērnam iemāca vecāki, bet arī no bērna ikdienas paradumiem mācību iestādē.

Bērni mēdz dalīties ar ūdens pudelēm, ēst neveselīgus našķus, grauzt nagus, nolaizīt pirkstus vai nemazgāt rokas – šie ieradumi var šķist nevainīgi, taču tie var radīt nopietnas veselības problēmas – sākot no sāpīgām čūlām, caurumiem zobos līdz pat nepatīkamām infekcijām. Kādas ir visbiežākās mutes dobuma problēmas bērniem un kā no tām izvairīties, skaidro «Euroaptieka» farmaceite Zane Melberga.

Slimību profilakses un kontroles centra Latvijas skolēnu veselības paradumu pētījums parāda, ka bērnu mutes dobuma higiēnas paradumi vēl aizvien ir tālu no ideāla. Tikai 48% zēnu un 62% meiteņu tīra zobus divas reizes dienā. Tas parāda, ka ir nepieciešams uzlabot bērnu higiēnas paradumus, jo regulāra un pareiza zobu kopšana ir būtiska, lai novērstu kariesu, smaganu iekaisumu un citas nopietnas mutes dobuma problēmas. Vecākiem ir svarīgi ne tikai sekot līdzi bērnu ikdienas higiēnai, bet arī izglītot viņus par riskiem, kas saistīti ar tās nepiekopšanu, piemēram, nemazgājot rokas vai daloties ar ūdens pudelēm.

Publicitātes foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru