Ābols visam pamatā
«Beverīnas dzērieni» ir neliels ģimenes uzņēmums, tomēr ar krampi. Te gatavo sidru, limonādes un sulu. Visam pamatā ir āboli, no tiem tālāk top visa pārējā produkcija. Piemēram, dažādie sidru veidi tiek atvasināti no sausā ābolu sidra.
Tā tiek izveidots pussausais sidrs, pussaldais, ar upenēm... Limonāde tiek veidota no ābolu sulas, kam pievienots dziļurbuma ūdens, nedaudz cukura un arī citas sulas, piemēram, cidoniju, rabarberu, upeņu, aroniju. Ābolu sula tiek veidota no dažādu šķirņu āboliem, tāpēc tā var būt gan saldāka, gan skābāka. Ābolu sula, protams, tiek pasterizēta – lai var uzglabāt ilgāku laiku.
«Beverīnas dzērienos» saimnieko Jānis Kivilands kopā ar sievu Intu. Vispirms Inta mums parāda, kā sidru pilda pudelēs un kā dzērienam tiek pievienota rūpnieciskā gāze. Tā tiek izšķīdināta dzērienos, lai radītu dzirkstošu efektu. Pēc tam pudelei uzliek korķi un uzlīmē etiķeti. Kā zināms, ar augustu visiem dzērieniem jābūt marķētiem ar depozīta zīmi, un Inta atzīst, ka bijis jāpadomā, kā to atrisināt, jo etiķetes parasti pasūta ilgākam laikam un to krājumi bijuši bez šīs zīmes. «Nedaudz palauzījām galvu, ko varam darīt, jo rullī ir tūkstoš etiķešu. Sanāktu līdzekļu izšķērdība, ja esošās vienkārši izmestu un pasūtītu jaunas. Tomēr atradām risinājumu – uz etiķetes vienā stūrī bija brīva vieta, kur uzlīmējām depozīta zīmi, ko varējām pasūtīt atsevišķi. Protams, pasūtot jaunās etiķetes, tika pievienota arī depozīta zīme, «tā Inta Kivilande.
SAIMNIEKS JĀNIS KIVILANDS JAUNAJĀ ĀBEĻDĀRZĀ. Ārijas Romanovskas foto
Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv