Cik kvalitatīvu ūdeni lietojam?

- 24.Novembris, 2015
Laikrakstā

Ūdens ir mūsu dzīvības avots, tāpēc svarīgi ne tikai, cik daudz mēs to dzeram, bet arī — cik kvalitatīvu ūdeni lietojam ikdienā. Šoruden Latvijā ir neparasti sauss laiks un daudzās ūdenstilpēs strauji krītas ūdens līmenis, tāpēc iedzīvotājus, kas lieto akas ūdeni un kā dzeramo ūdeni izmanto avotu ūdeni, satrauc jautājums — vai šādā situācijā nepasliktinās ūdens kvalitāte?

Uz Liesmas un arī iedzīvotāju jautājumiem atbild zinātniskā institūta BIOR eksperte dr. sc. ing. VITA STRAZDIŅA.

Vai avota ūdens patiešām ir vislabākais dzeršanai — vai arī tas ir tikai mīts?

Mūsdienās avota ūdens tiek atzīts par īpaši vērtīgu tieši savas izcelsmes dēļ. Vairums iedzīvotāju kā dzeramo ūdeni ikdienā lieto avota ūdeni, lai gan pēc bioloģiskajiem rādītājiem no krāna tekošais ūdens atbilst visiem mūsu valstī noteiktajiem normatīviem, tomēr izskata un ķīmiskā sastāva ziņā — kaļķainība, pārmērīgs dzelzs daudzums, nogulsnes un smarža — šis ūdens daudziem mums nešķiet atbilstošs dzeršanai. Savukārt mūsu tik iecienītais avota ūdens pēc garšas un izskata šķiet piemērots ikdienas lietošanai, tomēr, pirms nav veiktas analīzes, mēs nezinām tā mikrobioloģiskos rādītājus.

Daudzi domā tā: izrakšu savu aku un dzeršu tīrāku ūdeni!

Privāto aku un avota ūdeni mikrobioloģiski neviens neattīra, kā tas regulāri notiek ar ūdeni, kuru saņemam centralizēti. Tā kā privātmājām, kurās ir akas, parasti arvien vēl nav centralizētas notekūdeņu kanalizācijas, tad viens no akas ūdeņu ticamākajiem piesārņošanās iemesliem varētu būt netālu izvietoto notekūdeņu tvertņu satura nokļūšana aku gruntsūdeņos. Iedzīvotāji, kas, rūpējoties par savu un savas ģimenes veselību, reizēm veic personīgo aku ūdens pārbaudi, visbiežāk tad, kad bērniem parādās alerģijas, vispirms parasti vaino ūdeni. Līdz ar to mikrobioloģisko analīžu veikšanai jābūt regulārai, lai izvērtētu atbilstošu ūdens kvalitāti un drošumu lietošanai uzturā. Īpaši tas svarīgi pavasara un rudens sezonā. Ja pēc analīžu veikšanas ūdens ir neatbilstošas kvalitātes, tad ir jāveic akas tīrīšana un dezinfekcija.

KĀDA BŪS KRĀSA? Ķīmijas laboratorijā vecākā speciāliste Līga Lapiņa ar titrēšanas metodi ūdens paraugos pārbauda krāsu maiņu.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru