Grāmata ar vēstures elpu

- 3.Februāris, 2017
Dzīvesstils
Laikrakstā

«Kad sākām veidot Rubenes ciematu un veidojās sadarbība ar Rubenes draudzi un mācītāju Arti Eglīti, kurš arī iestājās par to, ka nepieciešams apzināt Rubenes kultūrvēsturiskajā centrā esošās kultūras un vēstures vērtības, uzzinājām, ka tieši Rubenē 1795. gadā izdota pirmā pavārgrāmata latviešu valodā. Sākotnēji gan nebijām īsti pārliecināti, vai tā tiešām ir pirmā, lai gan pats nosaukums ir «Tā pirmā pavāru grāmata» latviešu valodā. Cenšoties tam rast apstiprinājumu, sazinājāmies ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktoru Andri Vilku, kurš apstiprināja faktu, ka pavārgrāmata tiešām Rubenē driķēta. Tagad tas vairs nav apstrīdams,» par unikālā izdevuma saistību ar Kocēnu novadu stāsta pašvaldības domes priekšsēdētāja vietniece EVIJA NAGLE.

Iespēja ieskatīties muižkungu ēdienkartē

334 lappušu biezajā pavārgrāmatā atrodams plašs no vācu valodas tulkoto receptūru klāsts no  muižkungu ēdienkartēm. Tas ļauj secināt, kādi ēdieni muižās tikuši gatavoti.

Sadarbībā ar Lutera akadēmiju dažas receptūras tika izkopētas, taču, lai gan senās latviešu valodas un arī vācu valodas zinātāji bija, ar grāmatas tulkošanu mūsdienu valodā gājis interesanti. Ēdienu pagatavošanas tehnoloģija aprakstīta ļoti interesantā valodā, un, burtiski tulkojot, ne vienmēr sanāk tas, kas sākumā iedomāts. Lasot vienu no receptēm, licies, ka tas ir gaļas ēdiens — tāds kā tartars. Tomēr nolemts, ka recepte jāiedod iztulkot profesionāļiem, kuri ne tikai pārzina vācu valodu, bet arī tā laika ēdienus, produktus un  receptūras. Rezultātā izrādījies, ka tā ir ķiršu torte.

Tagad pavārgrāmatas var uzskatīt arī par vēstures lieciniecēm, kas atspoguļo ne tikai sava laika virtuvi un produktus, bet arī kultūru. Arī 18. gadsimtā dāmām un kundzēm, lai saglabātu savu sociālo statusu, bija svarīgi to ievērot. Ar laiku, protams, ienākuši gan jauni produkti, gan ēšanas paradumi. Daudz ko no muižu receptēm savā virtuvē sākuši gatavot arī vienkārši ļaudis.

PIESKĀRIENS VĒSTUREI. Indriķa dienas dalībnieki ar interesi, tomēr pietāti pāršķīra šī izdevuma lappuses.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru