Jāņu siers — tagad starptautiski aizsargāts!
Eiropas Komisija nolēmusi pārtikas produktu «Jāņu siers» iekļaut ES Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā, jo tā pagatavošanas veids, receptūra, izskats, krāsa un garša nosaka tā tradicionālo raksturu, kas Latvijā nemainīgi saglabājies daudzu gadu desmitu, pat simtu laikā. Jāņu sieru, kā zināms, ražo arī AS «Valmieras piens» («Food Union» grupa), un Valmierā tapušajam sieram 2013. gadā tika pat piešķirts godpilnais tituls «Latvijas siera karalis». Kāda ir tā vieta un loma Latvijas tirgū? Stāsta AS «Valmieras piens» valdes priekšsēdētājs MĀRIS CERS.
— Mēs varam būt lepni, ka mūsu senči ir radījuši tikai Latvijai raksturīgu sieru, gadu simtiem kopuši šī siera ražošanas un baudīšanas tradīcijas, un mūsu kā vadošā piena pārstrādes uzņēmuma Latvijā pienākums ir tās turpināt un saglabāt nākamajām paaudzēm, lepoties un iepazīstināt arī mūsu viesus ar šo unikālo sieru. Mēs esam neizsakāmi priecīgi, ka Latvija oficiāli ieguvusi vēl vienu «Latvijas garšu» — Jāņu sieru.
«Valmieras pienā» ražotais Jāņu siers ir viens no iecienītākajiem šī veida sieriem Latvijā. Tā pārdošana būtiski pieaug vasarā ap Jāņu laiku, kad to galdā ceļ svētkos un ikdienā. Mūsu Jāņu siers nereti tiek dāvināts ārvalstu viesiem un radiem.
Kā vērtējat ES lēmumu par Jāņu siera iekļaušanu ES Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā?
Tas ir brīnišķīgi, ka Latvijā saražots piena produkts ir iekļauts šajā reģistrā, jo tas nozīmē, ka ES novērtē šī siera unikalitāti un ir gatava sniegt atbalstu šī produkta saglabāšanā un popularizēšanā.
Cik nosaukumu un veidu piena produktus pašlaik ražojat, cik no tiem ir sieri un kāda kopējā produkcijas klāstā ir Jāņu siera daļa?
«Valmieras piens» pašlaik ražo vairāk par 80 dažādiem piena produktiem, to skaitā Jāņu sieru, Lapzemes sieru un Kamambera sieru.
Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv