Lai zinām, ko pērkam un ēdam

- 26.Maijs, 2015
Laikrakstā

Turpmāk patērētāji varēs uzzināt papildu informāciju par ēdiena sastāvu arī kafejnīcās, ēdnīcās, restorānos un citos sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos. Pārmaiņas nosaka Eiropas Parlamenta un Eiropas Padomes Regula par pārtikas produktu informācijas sniegšanu patērētājiem. Tā stājās spēkā 2011. gadā un tiek piemērota no 2014. gada 13. decembra. Atsevišķa tās prasība par uzturvielu obligātu norādīšanu pārtikas apritē iesaistītajiem komersantiem un importētājiem būs jāpilda no 2016. gada nogales. Pašlaik vēl līdz šā gada 1. jūlijam ir pārejas periods, kura laikā notiek pakāpeniska pāreja uz jauno marķējumu, bet gada otrajā pusē regulas prasību ievērošanu pārbaudīs par to atbildīgās institūcijas.

Jaunās prasības būtība

Pārtikas un veterinārā dienesta Ziemeļvidzemes pārvaldes vadītāja vietniece LINDA UGLANOVA «Liesmai» par to pastāstīja:

«Regulas mērķis ir īstenot patērētāju aizsardzības principus Eiropas Savienībā, un tā nosaka, ka patērētājiem ir jāsaņem pilnīga informācija par preci vai pakalpojumu. Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 20. pants paredz, ka marķējuma informācijai jābūt labi redzamai, saprotamai, tai jāatspoguļo preces kvalitāte, un nekādā gadījumā tā nedrīkst  maldināt, piedēvēt īpašības, kādas precei  nepiemīt. Par to visu tad arī detalizēti runā jaunā regula — gan par marķējuma burtu lielumu, redzamību, redzes laukiem, gan arī par skaidru norādīšanu un citām niansēm. Pamatideja, kas regulā uzsvērta, ir tā, ka marķējumam jābūt skaidri redzamam, neizdzēšamam (ar to arī šad un tad ir problēmas, jo reizēm teksts izprintēts tā, ka, ar pirkstu nobraucot, kādā loģistikas posmā teksts izdziest) un tam obligāti ir jābūt valsts valodā — tā, lai cilvēks visu var izlasīt.

LINDA UGLANOVA: «Īstenojot praksē jaunās prasības, centīsimies cits citu saprast!»


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru