Latvijas ķiploku karalienes

- 26.Augusts, 2016
Dzīvesstils
Laikrakstā

SIA «Latvijas ķiploks» saimnieces SINTIJA RUDE un INESE KRŪKLĪTE 28. novembrī  uzņēmuma dzimšanas dienas saldajā Ķiploku tortē iedegs divas svecītes. Kopš zīmola «Latvijas ķiploks» radīšanas ar LLKC Cēsu nodaļas, Raunas novada domes atbalstu, pašu investīcijām un mērķtiecīgu abu ģimeņu darbu ir radīta ne tikai ķiploku audzētava, bet arī to pārstrāde, kurā no veselīgā auga iegūst maksimāli iespējamo. LTV1 Latvijas jaunatklāšanas raidījums «Te» Raunu nosauca par Latvijas ķiploku karalisti, bet abas saimnieces — par Latvijas ķiploku karalienēm.

Produkti ar lielu pievienoto vērtību

Kad «Liesma» piesakās ciemos un prasa ceļu uz «Latvijas ķiploka» ražotni, Inese skaidro: «Lai arī uzņēmuma juridiskā adrese ir Rauna, «Saulītes», kopš šā gada 19. aprīļa atrodamies Raunā, Cēsu ielā 4. No Raunas pašvaldības nomājam vēsturiskā nama pirmo stāvu, kur 40 gadus atradusies aptieka un kuras cēlājs, farmaceits vēlējies, lai zem šī jumta arvien atrastos ar cilvēku veselību saistīta darbība. Senajam namam ir sava aura, tādēļ ar lielu pietāti te visu atjaunojām, labiekārtojām un Vispasaules ķiploku dienā vērām durvis vaļā.»

Kad nu esam minētā nama plašajā tirdzniecības un tūristu uzņemšanas zālē, kas specifiski smaržo pēc ķiplokiem, jo turpat blakus atrodas arī nelielā ražotne, Inese un Sintija vispirms aicina iepazīties ar uzņēmuma produkciju. Plauktos redzams viss, ko var iegūt, izmantojot pārstrādē ķiploku no A līdz Z. Divu izmēru stikla tarā ir fasēts ķiploku ziedu zaļais, smaržīgais pesto, kas nedaudz maigāks ir piedāvājumā arī ar dillēm, savukārt citās burciņās pildīti marinēti ķiploku ziedi un ziedu kāti. Tapis arī zaļais ķiploku sviests un ķiploku pulveris. Pieprasīta esot ķiploku tēja ar ingveru, kuru lieto, sākoties vīrusu laikam, kā arī tad, ja nepieciešams attīrīt organismu. Inese un Sintija uzsver, ka sākotnēji licies: visu ķiploku pārstrādē darīsim pašas! Pamazām sapratušas, ka daudzpusīgāku preču klāstu iegūs, sadarbojoties ar citiem uzņēmējiem, kuri savā mājražošanā jau ir veiksmīgi atkoduši ne vienu vien ražošanas prasmi. Sadarbībā ar Veselavas bioloģiskās saimniecības bitenieku (120 bišu dravas!) Imantu Daukstu tapis ķiploku medus, bet sadarbībā ar uzņēmumu «Madonas karameles» — piecu veidu ķiploku konfektes. Kā medum, tā karamelēm pievienots ķiploku pulveris. Kā viens, tā otrs pasūtījums tapis ilgā testa režīmā, meklējot labāko garšu balansu. Topot ķiploku konfektēm, galvenie eksperti bijuši bērni.

RAUNĀ, CĒSU IELĀ 4.  Latvijas ķiploku karalienes Inese Krūklīte (no labās) un Sintija Rude.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru