Lēnām, bet iet uz labu

- 2.Marts, 2017
Viedokļi
Laikrakstā

Pasaules Veselības organizācijas dati liecina, ka visā pasaulē ar hronisku vielmaiņas slimību — cukura diabētu — sirgst vairāk nekā 340 miljoni iedzīvotāju. Saslimstība ar cukura diabētu un īpaši ar 2. tipa cukura diabētu pasaulē un arī Latvijā turpinot strauji pieaugt.

Kā zināms, cukura diabēta pamatā ir daļējs vai pilnīgs insulīna trūkums. Tieši insulīns jeb aizkuņģa dziedzera hormons nodrošina, lai glikoze varētu nokļūt organisma šūnās, tādējādi piedaloties dažādos ar enerģiju saistītos procesos. Bet, ja nu insulīna nav pietiekamā daudzumā, tad glikoze nevis iekļūst šūnās, bet paliek asinīs, līdz ar to ceļas cukura līmenis un pavelk sev līdzi virkni nopietnu veselības problēmu. Lai tam sekotu līdzi un mazinātu riskus, diabēta profilaksei jākļūst par dzīvesveidu. Vēl vairāk — par veselīgu dzīvesveidu. To zina katrs, tādēļ ikdienā un svētkos veikala apmeklējums ir sava veida izaicinājums. Ja kāds ap preču plauktiem ilgi grozās, pēta, lasa, salīdzina produktu marķējumos sniegto informāciju, tad tas noteikti ir diabētiķis, kam svarīgi pārtikas grozā ielikt mazāk treknu, mazāk «baltu» un mazāk saldu produktu. Ideālais variants ar norādi — bez pievienota cukura. Te nu gribot negribot vairums diabētiķu met akmeni pārtikas ražotāju dārziņā. Ja vien ilgstoši veikalos papēta pārtikas produktu sastāvdaļu un piedevu atšifrējumu, tad nudien mati slienas stāvus no tur rakstītā.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru