Mikslis 2018
Lielplatones internātpamatskola, kas atrodas pie Lietuvas robežas, jau tradicionāli aicināja Ziemeļvidzemes internātpamatskolas izglītojamos piedalīties konkursā «Ēdināšanas pakalpojumi - Mikslis 2018».
Konkursa mērķis bija sekmēt izglītojamo ar speciālām vajadzībām komunikāciju, apgūto iemaņu un prasmju īstenošanu, mācoties dzīvei nepieciešamās zināšanas. Tajā piedalījās vairākas skolas: Tukuma internātpamatskola, Zālītes speciālā internātpamatskola u.c. Dalībniekiem bija jāsagatavo vairāki mājas uzdevumi — dažādas variācijas par sieru, bet konkursa noslēgumā degustācijai jāatved pašu gatavota siera kūka, kuru vērtēja žūrija. Tāpat izglītojamajiem pēc dotās receptes un pārtikas produktiem bija jāpagatavo siera salāti un uzkodas. Ļoti prasmīgi un ar degsmi ēdienus gatavoja Lolita un Uģis, darba procesā ievērojot darba kultūru un higiēnas prasības. Abi izglītojamie saņēma atzinības rakstus.
Siera kūkas autore bija Karīna, kura tās tapšanā bija ieguldījusi sešas stundas. Viņa saņēma žūrijas atzinības rakstu par krāsaināko kūku. Pavāri kūku degustēja un ieteica šādu saldo ēdienu pagatavot un piedāvāt viņu restorāniem. Konkursa organizatori visus izglītojamos aizveda ekskursijā uz Lolitas Duges «Piparmētru namiņu». Bērniem bija iespēja iepazīties ar vairāk nekā 10 šķirnēm mētru — «Zemeņu», «Bavārijas», «Ingvera» un citām. Baudīta tika piparmētru tēja un ražošanas procesā iegūtie pārstrādes produkti: piparmētru sīrups, piparmētru pulveris, piparmētru cepumi un citi gardumi. Iesakām arī citiem apmeklēt «Piparmētru namiņu», kas atrodas «Terēnos», Vilces pagastā, Jelgavas novadā.
Un gardo siera kūku var pagatavot visi, kuri mīl pārsteigt ģimeni un viesus! Lūk, recepte.
Saldā siera kūka — ar halvu un saldējumu
Produkti: svaigais siers «Mieczarnia» 23% — 700 g, lazdu rieksti 50 g, plombīra saldējums 200 g, cepumi 250 g, iebiezinātais piens 50 g, sviests 30 g, eļļa 1/2 tējk., halva 100 g, saldais krējums 35% 100 g, citronu sula 2 ēd.k., želatīns 1 ēd.k. ar kaudzi, 20 g.
Pagatavošana: Kūkas formu apsmērē ar eļļu vai sviestu. Cepumus sadrupina, sviestu izkausē. Izkausētajā sviestā iemaisa sasmalcinātos cepumus. Kūkas formā ber sasmalcinātu halvu un tai virsū liek cepumu masu ar sviestu. Virsmu izlīdzina. Atdzesē 10 min. saldētavā, tad 30 min. ledusskapī. Svaigo sieru, saldējumu, saldo krējumu, citrona sulu, iebiezināto pienu ar mikseri pamatīgi sakuļ viendabīgā masā. Pievieno ūdens peldē izkausētu želatīnu (siltu). Ātri un pamatīgi sakuļ ar mikseri. Sagatavoto masu lej virsū atdzisušajai cepumu masai, ar karoti izlīdzina. Pārkaisa ar sasmalcinātiem cepumiem un lazdu riekstiem, dekorē ar ogām, augļiem, dārzeņiem u.c.
PASĀKUMA NOSLĒGUMĀ. Konkursa «Ēdināšanas pakalpojumi - Mikslis 2018» dalībnieki gatavo salātus un uzkodas no siera.
Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv