No Itālijas ar labākajām receptēm kabatā
Divpadsmit darbīgi Valmieras tehnikuma audzēkņi daļu vasaras pavadīja Itālijas dienvidos, Sicīlijā. Sešas nedēļas jaunieši Erasmus+ projekta ietvaros apguva profesionālās prasmes dažādos ēdināšanas un tirdzniecības uzņēmumos. Projekta dalībnieki atzīst, ka šī ir bijusi nenovērtējama pieredze, jo nekur citur nevar tik labi iemācīties gatavot picas un pastu kā to dzimtenē — Itālijā.
Lasagne, focaccia, la carbonara, visdažādākie zivju ēdieni un izcila itāļu kafija — šie ir gardumi, ko Valmieras tehnikuma audzēkņi tagad prot pagatavot ne sliktāk kā paši itāļi. Jaunie ēdināšanas pakalpojumu speciālisti praksē apguva dažādus sicīliešu virtuves noslēpumus, savukārt topošie komercdarbinieki vietējos uzņēmumos mācījās veiksmīgas tirdzniecības praksi.
Laura Pujate stāsta: «Visvairāk paliks atmiņā tieši tas, kā pareizi jāpagatavo la carbonara. Tie ir spageti ar bekonu, olu un sieru. Ļoti garšīgs ēdiens. Tomēr jāatzīst, ka makaronus un picas uz kādu laiku būšu atēdusies.» Daudzi jaunieši, dzīvojot pie Vidusjūras, ilgojās pēc ierastās latviešu virtuves — «pietrūka kārtīgas, mammas vārītas zupiņas».
Darba vide Itālijā atšķiras no Latvijā ierastās. Darbs tiek organizēts citā ritmā, un pieeja klientu piesaistei ir mazliet radošāka. Mazumtirdzniecības komercdarbības programmas audzēknis Toms Veselovs dalās iespaidos, ka Silīcijā pat samērā nelielos uzņēmumos darbinieki efektīvi izmanto mārketingu. Piemēram, produktu izvietojums skatlogos un veikalā tiek mainīts ļoti bieži, tādējādi regulāri rosinot klientu interesi iepirkties.
VALMIERAS TEHNIKUMA audzēkņi vasaras praksi vadīja Sicīlijā.
Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv