Bibliotēka svaigā gaisā

16.Jūlijs, 2015
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Šovasar, kādā darbdienas rītā iebraucis Cēsīs papriecāties par lieliski izremontēto vēsturisko Cēsu dzelzceļa stacijas — autoostas ēku, turpat blakus skvēriņā ieraugu interesantu būvi. Uz četriem koka stabiem stāv apjumts slietenis ar jumtu, kuram pašā augšā cauri stiklam gaisma iespīd. Apakšā uz jumta šķērs­sijām ierīkoti grāmatu plaukti, kurus piepilda vienkārši labas gribas cilvēki, savas jau izlasītās grāmatas nododot kopīgai lietošanai.

STUDENTU BŪVĒTA. Brīvdabas bibliotēku Cēsu Stacijas laukumā, kā zina stāstīt kādreizējais rūjienietis, tagad jau gandrīz 60 gadus cēsnieks Edgars Vītols, uzcēluši studenti. Konstrukcija interesanta, ar tā saukto virsgaismu, jo pašā jumta korē ir stiklots atvērums, kas ļauj apakšā stāvētājam, ja acis labākas, ne tikai grāmatu virsrakstus salasīt, bet arī ko vairāk.

Gunta Vīksnas foto

Kā rīkojas pēc tam tas, kurš te sev interesantu lasāmvielu atradis, katram brīva izvēle: var savā grāmatu plauktā paturēt, neko pretī nenesot, var kaut ko vietā atnest no sava grāmatu plaukta. Zem nojumes patlaban rosās sirms vīrs, kurš, nolicis malā spieķīti, pārlūko grāmatu krājumu. Iesākam runāties, un izrādās, ka esmu saticis kādreizējo rūjienieti Edgaru Vītolu, kurš tieši manā dzimšanas gadā ieradies Cēsīs, lai Skolotāju institūtā mūziku mācītos. Jāteic, ka tas laiks bija ļoti zīmīgs Latvijas koru mākslas vēsturē, jo tieši ar Cēsu Skolotāju institūta kori, kas X Latvijas PSR Dziesmu svētkos Rīgā izpildīja Valmierā dzimušā Jāzepa Vītola leģendāro Gaismas pili, izpelnoties visaugstāko vērtējumu koru skatē, savu uzvaras gājienu sāka Latvijas kora mākslas leģenda — diriģents Imants Kokars.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru