Lai arī turpmāk galdā kūp pelēkie zirņi
Latviešu tradicionālā ēdienkarte nav iedomājama bez smaržīgajiem un sātīgajiem pelēkajiem zirņiem. Vēstures liecības vēsta, ka jau pirms mūsu ēras zirņi kopā ar miežiem un pupām ir bijis viens no galvenajiem ēdieniem, un tie savu nozīmi saglabāja līdz pat kartupeļu ēras sākumam 19. gadsimtā. Mūsdienās tūristu ceļvežos pelēkie zirņi ar speķi tiek piedāvāti kā īpaši latvisks ēdiens.
Ar aizsargātu cilmes vietas nosaukumu
Zemkopības ministrijas speciālists Kaspars Funts informē: «Eiropas Komisija (EK) nolēmusi iekļaut produktu «Latvijas lielie pelēkie zirņi» ES Aizsargātu cilmes vietu nosaukumu reģistrā. Latvijas lielie pelēkie zirņi atšķiras ar īpaši lieliem un rupjiem zirņiem — 1000 zirņu masa sasniedz 360 līdz 380 gramus. Kaut gan zirņu skaits pākstī nav liels, to kompensē šīs šķirnes labas kulinārās īpašības — relatīvi īss vārīšanās laiks un izcila garša.
Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūts ir vienīgā vieta pasaulē, kur tiek veikta lielo pelēko zirņu selekcija pārtikas vajadzībām. Šeit arī ir radīta šķirne ‘Retrija’. Zirņu kvalitatīvās īpašības nodrošina tieši Latvijas augsnes un klimatiskie apstākļi. Svarīgas ir gadiem izstrādātās prasmes šī kultūrauga audzēšanā un ievākšanā, lai nodrošinātu gan kopražas pieaugumu, gan produkta kvalitāti, piemēram, augsnes sagatavošana, audzēšanas mistra attiecības pareiza izvēle, kā arī ievākšanas laika pareiza izvēle.
Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv