«Trikāta — Tālavas valsts galvaspilsēta»

- 17.Februāris, 2016
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Projekts ar šādu nosaukumu vēl ir pašos tā pirmsākumos, taču patiesībā tam nav ne gala, ne malas — tik apjomīgs tas varētu izvērsties.

Jānotic saviem spēkiem

«Vēl tad, kad sāku strādāt par Beverīnas novada pašvaldības izpilddirektoru, līdzšinējā dzīves un darba pieredze man teica priekšā, ka jāatrod redzējums, kur dabūt atspērienu novada attīstībai, ideju, kurai, pirmkārt, es pats noticētu, un kura būtu balstīta ne tikai uz emocijām vai vēsturi, bet uz likumsakarībām, kas meklējamas konkrētajā vietā, jo bez vietas un sevis izzināšanas šis redzējums nav iespējams,» pārliecināts projekta iniciators, Beverīnas novada pašvaldības deputāts SANDRIS BRĀLĒNS. «Doma par projektu radusies, zinot, ka Tālavas valsts galvenā vieta 12. gadsimtā tiešām bijusi Trikāta. Vēsturnieki, cerams, neapstrīdēs to, ka Tālavas valsts patiesībā ir vienīgais piemērs tautas vēsturē, kad latvieši dzīvojuši pēc pašu izveidotas politiskas, saimnieciskas un garīgas sistēmas, kam diemžēl sekojusi krievu, zviedru, tagad arī Eiropas Savienības ieviestā kārtība. Bet, lai rastu ticību virzībai uz priekšu, tautas garīgā apziņa, saimnieciskā struktūra ir jāizveido pašiem. 12. gadsimtā latviešiem šī ticība saviem spēkiem ir bijusi. Un tolaik iedibinātā tautas garīgā, saimnieciskā un politiskā struktūra bijusi tik spēcīga, ka, neraugoties uz to, ka no 800 gadiem Latvija kā neatkarīga valsts pastāvējusi tikai pārdesmit gadus, atšķirībā no daudzām impērijām un tautām mēs joprojām runājam savā — latviešu valodā. Mūsu senči vēsturē ir spējuši ielikt ko netveramu, kas joprojām nav īsti apzināts.»

VIENĪGAIS Latvijā un pasaulē piemineklis latviešu ķēniņam Tālivaldim. Trikātā ir piemineklis arī tā laika ķēniņa garīgajam padomniekam — priesterim. Ārijas Romanovskas foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru