Citādi sklandu rauši, citādas picas un igauniskā muļķu putra
Piekritīsiet, ka svaigas vēsmas patīkamas jebkurā radošās izpausmes jomā, arī virtuvē. Varbūt tādēļ nesen bija tik liela interese par Rūjienas Tautskolā notiekošo, jo tur, iepazīstoties ar paveikto interešu izglītībā, ikvienam bija iespēja piedalīties arī kulinārijas meistarklasēs. Piedāvājam nelielu ieskatu tur redzētajā un dzirdētajā.
Kurzemniece un Sklandu rausis
Par Rūjienas kultūras nama darbinieci, Rūjienas amatnieku biedrības «Rūzeles» dalībnieci ALDU VINTERI «Liesmā» rakstījām 2015. gada 7. maijā. Iemesls aprakstam bija fakts, ka Rūjienas daudzveidīgo suvenīru klāsts tika papildināts ar rokdarbnieces Aldas Vinteres darinātajām lellēm — ietērptām atbilstoši vietējā tautastērpa tradīcijām. Sarunā uzzinājām, ka Alda pirms 25 gadiem kā skolota siera meistare pieņēmusi darba piedāvājumu un pārcēlusies no Liepājas uz toreizējo Eriņu sierotavu. Tā kurzemniece nonāca un joprojām dzīvo Vidzemē. Bet šoreiz ne par Aldas rokdarbu prasmi, bet gan par ēst gatavošanu. Precīzāk — par sklandu raušiem, kurus bijusī kurzemniece kulinārijas meistarklasē nesen mācīja cept rūjienietēm.
Stāsta Alda: «Dzīvojot Vidzemē, neesmu aizmirsusi Kurzemes ēdienus. Šad un tad savai kuplajai ģimenei uzcepu arī sklandu raušus. Tiesa, tos gatavoju ne tā, kā to dara tradicionālajā receptē. Tas ir mans variants, jo, gatavojot mīklu raušu pamatnei, atsakos no vārīto un svaigo kartupeļu pievienošanas. Tieši kartupeļu dēļ raušu pamatne parasti sanāk tāda pamitra un pabieza. Manām garšas izjūtām kartupeļu piegarša arvien traucēja, tādēļ mēģināju mīklu izgatavot bez kartupeļiem. Manuprāt, sanāca! Tie, kas saka: man sklandu rauši negaršo, manējos ēd un prasa vēl!»
MĪKLAI — rudzu milti, ūdens, olas (baltums kopā ar dzeltenumu) un nedaudz sāls. Visu sajauc cietā masā. Izrullē. Izspiež aplīšus, no kuru malām izveido tādu kā žodziņu.
PILDĪJUMAM — burkāni. Tos svaigus samaļ un blenderī sablendē, lai masa smalkāka, viendabīgāka. Pievieno saldo krējumu, olas (baltums kopā ar dzeltenumu) un cukuru. Kārtīgi sajauc. Iepilda iepriekš sagatavotajos mīklas groziņos un cep 20 minūtes 180 grādos. Šādi sklandu rauši ir trausli un kraukšķīgi.
IGAUNIETES. Aino (no kreisās), Selma un Marī. Ārijas Romanovskas foto
Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv