Attīstība ar Gados jauno lauksaimnieku atbalstu

- 26.Aprīlis, 2016
Laikrakstā

Kā zināms, pērn Latvijas lauksaimnieki sāka saņemt tiešos maksājumus, kuros ES Kopējās lauksaimniecības politikas reforma ir ieviesusi ne mazums pārmaiņu.  Sākoties jaunajam 2014. — 2020. gada plānošanas periodam, tiešajos maksājumos turpina piemērot līdz šim pazīstamo vienoto platības maksājumu un ar ražošanu saistīto atbalstu atsevišķām lauksaimniecības nozarēm, bet būtiski jaunumi ir zaļināšanas maksājumi, atbalsts jaunajiem un arī tā sauktajiem mazajiem zemniekiem.

Divdesmit vidzemniekiem paveicās!

2015. gadā tika ieviesti vairāki jauni atbalsta veidi: mazo lauksaimnieku shēma, jauno lauksaimnieku atbalsts un arī dažādi ar ražošanu saistītie atbalsti. Ne vienā vien seminārā un sanāksmē Zemkopības ministrijas speciālisti lauksaimniekiem uzsvēra, cik ļoti svarīgi ir katrai saimniecībai saprast jaunos atbalsta veidus un izdarīt pareizās izvēles, piesakoties kādam konkrētam jaunās sezonas maksājumam. Pirms jaunā plānošanas perioda ne vienā vien mūspuses zemnieku saimniecībā, runājot par nākotnes iecerēm, saimnieki neslēpa, ka lielas cerības viņi liek uz savu jauno paaudzi,  kas ir gatava saimniecībā stāties vecāku vietā un kas ļoti gaida solīto finansējumu gados jaunajiem lauksaimniekiem. Kad nu pieteikšanās šim atbalsta maksājumam tika atvērta, interesanti, cik daudziem mūspusē tas tika?

Ziemeļvidzemes reģionālās lauksaimniecības pārvaldes Atbalsta daļas vadītāja Gita Ulmane stāsta: «Reģionā tik tiešām bija un ir liela interese par «Gados jauno lauksaimnieku» maksājumu, kur LAP (projektveidīgs!) atbilstoši darījumdarbības plānam saimniecības izveidošanai vai attīstībai paredz atbalsta maksājumu līdz pat 40000 eiro. Atbalsta summu atbilstoši darījumdarbības plānam izmaksā divos maksājumos: avansa maksājumā (80%) pēc darījumdarbības plāna apstiprināšanas un pēc darījumdarbības plāna īstenošanas seko atlikušie 20%. Vidzemē šim atbalstam pavisam pieteicās 39 gados jaunie lauksaimnieki, diemžēl darījumdarbības plānu apstiprināja tikai 20 jaunajiem lauksaimniekiem. Izvērtēti tika pilnīgi visi atbalsta pretendenti, taču ne visi no viņiem atbilda šā atbalsta maksājuma striktajiem nosacījumiem. Visi «Gados jauno lauksaimnieku» maksājuma saņēmēji nodarbojas ar lopkopību, kā arī to paredz šā atbalsta iegūšanas prasības.»

OSKARS MINCĀNS: 'Esmu gandarīts, ka piepildīju savu ieceri un izdarīju visu iespējamo, lai saņemtu «Gados jauno lauksaimnieku» atbalsta maksājumu. Tagad, apdomīgi saimniekojot, atliek vien īstenot saimniecības attīstības plānu!» Jāņa Līgata foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru