Pavairots un audzēts Valmierā

- 29.Aprīlis, 2016
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Nedēļas nogalē Siguldā notiks «Latvijas stādu audzētāju asociācijas» tradicionālā Stādu parāde, uz kuru no malu malām sabrauks stādu audzētāji un stādu pircēji. Ieguvums no vērienīgā saieta — ziedoša Latvija!

Uz Siguldu pošas arī valmierieši IRĒNA, JĀNIS, INESE un INGUSS  MURĪSI. Viņu ģimenes uzņēmums «www.7rozes.lv» ir stādaudzētava ar vairāk nekā četrdesmit gadu pieredzi dažādu dekoratīvo augu pavairošanā un audzēšanā. Lai redzētu, kāds ir stādaudzētavas jaunās sezonas piedāvājums, «Liesma» pieteicās ciemos.

Gribējās dzīvot, nevis eksistēt

Kad piestājam Valmierā, Austrumu ielā 8A, uzreiz saprotams, ka esam pareizajā adresē, jo pagalmā stāv prāvs busiņš ar uzrakstu «www.7rozes.lv», bet dārza tālākajā malā — bagātīgi piepildītā stādu placī — plīvo dzīvespriecīgi košs vimpelis ar ģimenes uzņēmuma logo. Tur mūs sagaida Valmieras sakoptākās mājas saimnieki (šis godpilnais tituls sētai ticis divreiz!). Iepazīstamies! Mamma Irēna — piecdesmit gadus bijusi ātrās medicīniskās palīdzības dispečere Valmierā, tēvs Jānis — gandrīz četrdesmit gadus bijis ZET transporta meistars, dēls Inguss — pēc papīriem elektriķis un fotogrāfs, tagad pašnodarbinātais, vedekla Inese — Vidzemes reģionālās slimnīcas feldšere laborante, kas 2011. gadā neklātienē pabeigusi Bulduru dārzkopības skolu kā stādu audzētāja. Kad spriežam, kurā dārza vietā katru fotografēsim, dzirdam: «Tikai kopā, jo komandā esam spēks!» Vēlamies dzirdēt, kad un kā šajā sētā sākās stādu audzēšana. Irēna atceras:

«Bija pagājušā gadu simta septiņdesmitie gadi. Dzīve piespieda. Bijām jauni, gribējās dzīvot, nevis eksistēt. Ar algām vien diemžēl nekas labs no tā nesanāca. Kā ātro dispečere tolaik mēnesī saņēmu tikai 75 rubļus, arī Jānim maciņš nebija diezko biezāks. Sapratām, ka bez piepelnīšanās uz strīpas tā arī netiksim. Audzējām tirgum kartupeļus, kāpostus, tulpes. Ar tulpēm braucām tirgoties pat uz Petrozavodsku. Iestājāmies dārzkopības biedrībā, caur to daudz ko no izaugušā varēja labi realizēt pa visu PSRS. Atspērāmies! Būvējām mājiņu, labiekārtojām te visu. Valmierā dārzkopības biedrībā izveidojās aktīva mežvīteņu jeb klemātisu audzētāju grupa ar vairāk nekā 300 biedriem. Tā bija jauna dārzu mode, jauns pieprasījums! Arī mēs ar to aizrāvāmies. Vēl tagad viens no pirkstiem, rau, tāds pavisam plakans no klemātisu potēšanas uz sīkās saknītes un ciešās notīšanas ar vilnas diegu. Mežvīteņu pavairošanā tikām gandrīz līdz simt šķirnēm. Pamazām sākām potēt arī rozes, kas, kā zināms, tāpat prasa ļoti lielu pacietību un laiku. Dēls Inguss faktiski ir puķēs uzaudzis, no bērnības visā klāt bijis, tādēļ arī liekas pašsaprotami, ka tagad viņš ar savu pienesumu un savu pieredzi turpina mūsu iesākto. Pat sievu noprecēja tādu, kurai viss viegli un skaisti padodas!»

KOMANDA.  Jānis (no labās), Irēna, Inguss un Inese. Jāņa Līgata foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru