Pie salduma tiek vien ar melnu muti
Sestdien asociācija «Lauku ceļotājs» vasaras tūrisma sezonu atklāja ar akciju «Atvērtās dienas Latvijas laukos». Ieinteresētie bija aicināti iepazīt asociācijā iesaistīto amatnieku, saimnieku šīs sezonas piedāvājumu.
Mēs todien nokļuvām Valda Paegļa un Gundegas Strazdiņas saimniecībā Smiltenes pilsētas nomales meža ielokā, ziedošiem augiem pārbagāta purva malā. Šeit saimniekojošo nodarbe ir biškopība. Tādēļ varējām uzzināt gandrīz vai visu par bitēm, par kurām visu gan īsti nezinot neviens. Degustējām ziedputekšņus, medu, tā sajaukumu ar propolisu vai bišu maizi, baudījām Valda ceptās pankūkas (protams, ar medu), vērojām, kā Gundega darina vaska sveces.
Valdis par iesaistīšanos «Lauku ceļotāja» apritē: «Iespēju apsvērām pirms trim gadiem. Spriedām gan, ka tur būs baigais konkurss un vai tad mēs ar savu nelielo pienesumu par bitēm un to labumiem tiksim ņemti vērā. Tomēr pieteikumu uzrakstījām. Pienāca atbilde: lai gan pieteikušies vairāk nekā simt, «Lauku ceļotāji» ar dziļu cieņu ņem pretī visus. Katru gadu līdzdalība gan jāapliecina no jauna. Arī šogad apliecinājumu aizsūtījām. Kāpēc mēs to darām? Kaut vai tāpēc, ka viesu uzņemšana rosina arī mūs pašus visu kaut cik sakopt. Vismaz zāle jānopļauj, pagalms tā jāsapoš, lai drīkst karogu uzvilkt. Ir cerība, ka tūristi, projām braucot, kaut ko nopirks (tas arī nav mazsvarīgi) un kļūsim zināmi plašākā apkaimē.»
VIESMĪLĪGIE. Valdis (no labās) ir izcepis pankūkas, Gundega piedāvā medu, nu Arnim un Laumai no Ērgļiem vien jāizvēlas, kuru medu uz pankūkas likt. Ārijas Romanovskas foto
Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv