Veselam un informētam patērētājam
Valdība šonedēļ akceptēja Veselības ministrijas sagatavoto kārtību noteikumos par maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos. Pārtikas produktus, kuros būs pārsniegts noteiktais maksimālais pieļaujamais transtaukskābju daudzums, Latvijā patērētājiem nedrīkstēs izplatīt pēc 2018. gada 1. jūnija. Pēc dažādu līmeņu diskusijām beidzot ir izdevies panākt, ka šīs normas attieksies ne tikai uz Latvijā ražoto pārtiku, bet arī uz ievesto produkciju un produktiem, kas pagatavoti sabiedriskajā ēdināšanā. Bet kādēļ uz jauno kārtību jāgaida vēl tik ilgi — divus gadus? Nozares lobiji apgalvo, ka tieši tik ilgs esot vajadzīgs pārejas periods, lai visi pārtikas ražotāji varētu pielāgoties jaunajām prasībām.
Atcerēsimies, kā diskusija par transtaukskābēm starp Veselības ministriju, Zemkopības ministriju un pārtikas ražošanas sabiedriskajām organizācijām bez taustāmiem rezultātiem buksēja jau vairākus gadus. Nopietnākais sarunu uzdevums bija panākt, lai šo grozījumu rezultātā Latvijas pārtikas ražotāji netiktu nostādīti nevienlīdzīgā situācijā ar citu valstu ražotājiem. Nu jaunā kārtība paredz, ka transtaukskābju normu kontrolei (to veiks PVD!) pēc diviem gadiem būs pakļauta kā vietējo ražotāju, tā arī Latvijā ievestā pārtikas produkcija.
Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv