Dzīvības pilna lauku sēta

- 7.Jūnijs, 2016
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Sākoties jaunajam ES lauksaimniecības plānošanas periodam, arī Rūjienas novada lauksaimnieki ir aktīvi iesaistījušies Lauku attīstības programmā «Atbalsts uzņēmējdarbības uzsākšanai, attīstot mazās lauku saimniecības».   Viena no šā vērtīgā atbalsta saņēmējām ir Lodes pagasta lauku sētas «Kalniņi» saimniece ALDA MEIRĀNE. Braucām lūkot,  kā apgūts un izlietots piešķirtais  atbalsta finansējums.

No pārdevējas par lauksaimnieci

Kad ierodamies «Kalniņos», mūs skaļi sagaida raiba kompānija: divi suņi pirmie piesteidz, lai konstatētu, laist vai nelaist svešiniekus tālāk, nākamās savu sargu lomu, šņākdamas un balsi paceldamas, parāda zosis, to protestam ātri vien pievienojas arī vairāki gaiļi — cits par citu krāšņāks. Atbraucēju sagaidīšanas jampadracis ar to nebūt nebeidzas. Padzirdējušas jezgu, pa aploku kūts virzienā nesas arī daudzas aitu mātes un vai katrai pie sāniem pa diviem, trim jēriem. Tāda — dzīvības pilna sagaidīšana laukos ilgi nebija piedzīvota!

Alda par savu esību «Kalniņos» saka: «Esam šeit kopš Latvijas neatkarības  atgūšanas. Iepriekšējā dzīves vietā uzradās likumīgie saimnieki, tādēļ mums nācās atkāpties. Radās iespēja iegādāties «Kalniņus». Lai arī tolaik daudzi aktīvi sasparojās patstāvīgai saimniekošanai lauksaimniecībā, mums bija cits variants, jo man joprojām bija algots darbs, ko nevēlējos pamest. Esmu strādājusi gan par pārdevēju, gan arī konditori. Piemājas saimniecībā saimniekoja mamma, un mēs viņai palīdzējām.

Tikai pēdējos trīspadsmit gadus esmu kļuvusi par lauksaimnieci. Daudz ko nācās apgūt no jauna, nekautrējos prasīt padomu lauku konsultantēm Ivetai Rūjienā un Jautrītei Limbažos. Bez Ivetas Buņķes ieteikumiem  un atbalsta neiztiekam joprojām. Tā soli pa solim mūsmājās krājas pieredze un saimniekošanas prasme.»

IEGUVUMS.  «Kalniņu» saimniece Alda Meirāne, rādot mazā lauksaimnieka atbalsta projektā iegādāto jauno traktoru. Jāņa Līgata foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru