Ne peļņai, bet atbalstam

- 15.Jūnijs, 2016
Laikrakstā

Šovasar Ozolniekos, Valmierā, Saldū un Rēzeknē ar LLKC un «Latvijas Lauku foruma» atbalstu sāk veidoties pirmie Lauku eksporta klubi. Dažādu nozaru (amatniecība, mājražošana, bioloģiskā lauksaimniecība, augkopība, dārzeņkopība) uzņēmēji Kocēnos visai kuplā skaitā pirmo reizi kopā sanāca 10. maijā, bet otrā viņu tikšanās bija vakar, 14. jūnijā.

Palīgs lauku uzņēmējiem

LLKC speciālisti, rosinot iesaistīties Eksporta klubos, uzsver, ka tie domāti galvenokārt, lai iedrošinātu esošos un topošos reģionu uzņēmējus domāt par savas produkcijas eksportu un lai iegūtu tam nepieciešamās zināšanas. Šādos klubos varot palīdzēt uzņēmējam ieraudzīt viņa produkta eksporta potenciālu, kā arī izprast pareizāko ceļu, kā līdz tam nonākt.

LLKC skaidro, ka Lauku eksporta klubu iniciatīva darbojas divos līmeņos — nacionālajā un reģionālajā. Nacionālajā līmenī tā ir vadības grupa, kurā iesaistījušies dažādu organizāciju, institūciju un uzņēmumu pārstāvji, kas brīvprātīgi strādā, lai katrs savas kompetences ietvaros sniegtu atbalstu uzņēmējiem ārpus Rīgas, savukārt reģionālajā līmenī izveidotas koordinatoru grupas. Tajās — LLKC reģionālie pārstāvji un vietējās rīcības grupas.

LLKC Valmieras biroja vadītāja Daiga Siliņa skaidro: «Leiputriju uzņēmējiem nesolām! Gatavas receptes un iespējamā eksporta adreses uz paplātes nepasniegs, toties katrā sanāksmē, kas notiks reizi mēnesī otrdienās, būs iespēja ieklausīties kāda uzņēmēja vai uzņēmuma eksporta pieredzē. Tikšanās ar interesantiem, zinošiem savas jomas lektoriem palīdzēs uzņēmējiem atrast virzienus, kur un kā darboties, lai arī viņu uzņēmējdarbība, liela vai maza, būtu eksportspējīga. Eksporta klubu programma izstrādāta desmit mēnešiem, katrā iztirzājot kādu konkrētu tēmu: kapacitātes analīzi, tirgus un produktu izpēti, ceļu līdz tirgum, iespēju radīšanu, pārdošanas noteikumus, likumdošanu, dokumentācijas sagatavošanu, finanses un apdrošināšanu, kā arī vēl citas. Gada beigās reģionālie koordinatori izvirzīs kandidātu nominācijai «Gada eksportētājs». Pretendentus izvērtēs žūrija, nosakot šā titula saņēmēju.»

AUTORS. Lauku Eksportu klubu idejas iniciatoram Deividam Berijam no Lielbritānijas Kembrijas reģiona bija ko stāstīt. Deivids bija Valmieras kluba pirmajā un būšot arī tā noslēguma nodarbībā gada nogalē. Jāņa Līgata foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru