Latvijas siera karalim nu arī Eiropas marķējums
Jau ziņots, ka «Valmieras piens» ir to piecu Latvijas industriālo uzņēmumu skaitā (arī «Straupe», «Dundaga», «Rankas piens» un «Lazdonas piensaimnieks»), kas tradicionālo Jāņu sieru ražo un tirdzniecībā realizē, izmantojot Eiropas Savienības marķējumu - apliecinājumu šā produkta piederībai ES nacionālo produktu reģistram. Mazais logo vēsta: «Garantēta tradicionālā īpatnība».
Senā recepte — gadiem pārbaudīta vērtība
AS «Valmieras piens» pašlaik ražoto sieru klāsts nav liels, tikai: «Camambers», Lapzemes siers un Valmieras ķimeņu siers. Kad, sākot interviju ar AS «Valmieras piens» valdes priekšsēdētāju MĀRI CERU, vaicājam, kas viņa vadītajai ražotnei bija jāpaveic tā saucamajā mājas darbā, lai vieni no retajiem Latvijā iegūtu oficiālas tiesības ražot un realizēt Eiropas Savienības garantēto tradicionālo īpatnību shēmā reģistrēto Jāņu sieru, vadītājs atbildē bija lakonisks: «Līdz tam nonākt nebija sarežģīti, jo Jāņu siera ražošana Valmierā ir sena un stabila tradīcija. Jau gadiem šo sieru gatavojam tieši tā, kā to darīja mūsu senči, tikai pie mums tas viss notiek ievērojami lielākos apjomos, tādēļ siera gatavošanas process ir pielāgots tieši mūsu ražošanas apstākļiem. Standarta iekārtās šādu sieru saražot nemaz nevar, un tādu Jāņu siera ražošanas iekārtu un aprīkojumu neviens nekur pasaulē neražo, tādēļ tas savulaik tapa pēc mūsu speciālā pasūtījuma. Metāla katli un vannas izmēros ir ne pa jokam. Vājpiena biezpiens, sviests, olas, sāls un ķimenes tur pārtop par tradicionālo, tautā joprojām tik iecienīto sieru. Esam to gadu gaitā saukuši par Valmieras ķimeņu sieru, arī par Līgo sieru, tagad par Jāņu sieru, bet ne jau nosaukumā ir lietas būtība. Meistarstiķis ir senā recepte, kas neuzlabota saglabāta no paaudzes paaudzē arī mūsu uzņēmumā.
RAŽOTNĒ. Ceļā pie pircēja — tradicionālais Jāņu siers! Ārijas Romanovskas foto
Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv