Eksperiments: rūpnieciski izaudzēt bioloģiskās cūkas

- 30.Jūnijs, 2016
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Rūjienas uzņēmējs JURĢIS KRASTIŅŠ, kas apsaimnieko ap 1500 hektāru zemes, ir triju ar lauksaimniecisko ražošanu saistītu uzņēmumu īpašnieks. «Saktas ZS» speciālisti audzē labību, rapsi, pupas, ķimenes, kartupeļus un nodarbojas arī ar sēklkopību. «Kunturi» ir industriālās cūkkopības komplekss, kurā ap 5000 cūku un ap 400 sivēnmāšu sezonā patērē ap 45% no visa «Saktu» graudu iekūluma un ir vienīgā nopietna lieluma cūkkopības saimniecība, kas dzīvnieku barībā nelieto ĢMO soju. Jaunākais uzņēmums «Ecoland Latvia» radīts ar mērķi rūpnieciski saražot bioloģiski audzētas cūkas. Braucām lūkot, kā tas notiek.

Saimniekošanas pieredzei

Kad norunātajā laikā ierodamies Jeru pagasta «Kunturos», pie cūkkopības kompleksa vārtiem un biodrošības paklājiem mūs sagaida ražošanas vadītāja SANTA PREIMANE un projektu vadītāja GUNTA BOLE. Abas aicina mūs sēsties auto un doties uz netālo Naukšēnu pagastu, kur «Andrecēnos», bioloģiskajā saimniecībā, arī atrodas uzņēmuma «Ecoland Latvia» ražošanas bāze. Tātad — atsevišķi un prom no industriāli audzētajām «Kunturu» cūkām. Kad atbilstoši Āfrikas cūku mēra ierobežošanas biodrošības nosacījumiem esam pienācīgi apauti un saģērbti, tiekam agrāk celtajā kūtī, kura no iekšpuses, kā izrādās, piedzīvojusi varenu pārbūvi. Stāsta ražošanas vadītāja, zootehniķe Santa Preimane:

«SIA «Ecoland Latvia» nodibinājām 2014. gada martā, lai pievērstos bioloģisko cūku audzēšanai. Sākām ar 40 mazām cūciņām. Pašlaik kūtī jau ir 20 kārtīgas sivēnmātes. Bioloģiskās lauksaimniecības sertifikācija arī šeit notiek atbilstoši šīs nozares nosacījumiem ar visu tai paredzēto pārejas laiku.

SANTA PREIMANE: «Atšķirība ir kūts konstrukcijās, bioloģiskajā cūkkopībā ir citi aprīkojuma standarti.» Jāņa Līgata foto

Komentāri
Pievienot komentāru