Godina Jāni Cimzi

6.Jūlijs, 2016
Kultūra un izklaide
Laikrakstā

Valkas Novadpētniecības muzejā pirmdien atzīmēja izcilā pedagoga un Latvijas kultūrnācijas veidotāja Jāņa Cimzes jubileju.

Pasākuma laikā jau trešo gadu pasniedza Valkas novada Jāņa Cimzes balvu. To piešķir ik gadu vienam novada pedagogam par ievērojamu un ilggadēju ieguldījumu talantīgu skolēnu audzināšanā un izglītošanā. Šogad nozīmīgo apbalvojumu saņēma Valkas ģimnāzijas sociālo zinību, ģeogrāfijas un ekonomikas skolotāja Guntra Gaidlazda.

Vakarā arī atvēra Jānim Cimzem veltīto grāmatu «Ideālisma vietā». Grāmatas autori Aivars Ikšelis un Ligita Drubiņa grāmatā mēģinājuši izsekot, kā Cimze, viņa semināristi, laikabiedri un valcēnieši redzēja un izprata apkārt notiekošo un kā tas iekļaujas mūsu kultūrvēsturiskajā mantojumā. Izdevums veltīts Jāņa Cimzes personībai, laikam, kurā viņš dzīvoja, un izcilā pedagoga sarežģītajam liktenim.

Pagaidām vienīgais monogrāfiskais izdevums latviešu valodā par Jāni Cimzi ir viņa audzēkņa Jura Kalniņa 1914. gadā izdotā grāmata «Jānis Cimze, Vidzemes draudzes skolotāju semināra pirmais direktors».  Tādēļ pēc vairāk nekā gadsimta tapusī grāmata, kas seko latviešu kora mūzikas pamatlicēja dzīves un darba gaitām, ir nozīmīgs notikums Latvijas kultūras telpā.

JĀNIS CIMZE  (1814 — 1881)


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru