Astoņpadsmitajā sezonā — graudu pieņemšanas un pirmapstrādes filiāle Matīšos

- 3.Augusts, 2016
Laikrakstā

Vidzemes un Latgales lauksaimnieku kooperatīvajā sabiedrībā «VAKS» sākusies  jaunās ražas pieņemšana un pirmapstrāde. Šovasar tā notiek ne tikai uzņēmuma pamatbāzē Valmierā, Mūrmuižas ielā 18, kā arī filiālēs Varakļānos un Gulbenē, bet tagad arī Matīšos. Par jaunās sezonas īpatnībām un kārtējām investīcijām raitākā graudu pieņemšanā stāsta «VAKS» valdes priekšsēdētājs INDULIS JANSONS.

Kādas ir šīs sezonas īpatnības?

Arī daudziem «VAKS» biedriem pērnajā ziemā krietni izsala ziemas rapši, tādēļ pavasarī nācās to vietā sēt vasarājus. Līdz ar to arī mūspusē šogad ziemas rapšu ir krietni mazāk nekā citugad, toties pieauga vasarāju platības. Arī tur, kur apsalušos ziemas rapšus pavasarī kaut cik izdevās saglābt, tie tomēr nespēja dot cerētās ražas. Cietuši ir arī ziemas kvieši, toties rudzi būs labi. Vasarājos savukārt pavasara lielā sausuma dēļ būs samazinātas ražas. Un tomēr, neskatoties uz kārtējo laika apstākļu nelabvēlīgo ietekmi, kopumā sagaidām pieklājīgu kopražu, jo «VAKS» biedriem pieaug gan sējumu platības, gan arī zināšanas augkopībā.

Šīs sezonas jauninājums Latvijā ir tas, ka graudu tirdzniecībā ir ieviests reversais PVN, jo graudi diemžēl bija viens no veidiem, kā negodīgi cilvēki, krāpjoties ar PVN, uz valsts rēķina pelnīja. Tas vienlaikus radīja problēmas arī graudu tirgotājiem, kas nodokļus maksā. Jaunā kārtība ir radījusi jaunu problēmu, kas īpaši aktuāla ir Vidzemei un Latgalei, kur ir daudzas mazās saimniecības, kurām nav perfektas naudas plūsmas. Jārēķinās, ka nu tajā būs zināms robs. Mēs graudus šogad iepirksim bez PVN un tikai par cenu, tādēļ naudas zemniekam uz kādu laiku būs mazāk. Esam jau to skaidrojuši, bet saprotam, ka būs pie tā vēl pamatīgāk jāpiestrādā.

Plašsaziņas līdzekļos minēts, ka pērn Latvijā graudu kopraža esot sasniegusi visu laiku rekordu — 3 miljonus tonnu. Vai arī «VAKS» pērn graudus pieņēma vairāk nekā jebkad?

Bija vai nebija Latvijai tie trīs miljoni, grūti pateikt, domāju, ka tomēr nebija, bet katrā ziņā  pagājušā gada raža bija ļoti laba. Arī mums! Par to pērn liecināja gan graudu vedēju rindas, gan arī graudu kalni pat uz asfaltētā laukuma mūsu ražošanas bāzē Mūrmuižas ielā. Pieņēmām 225000 tonnu jaunās ražas. Šogad prognozējam, ka būs vairāk nekā 200000 tonnu. Pērnā gada pieredze pateica priekšā, ka graudkopjiem nav jāstāv tik garās rindās, lai nodotu savus iekūlumus, tādēļ, domājot par jauno sezonu, par prioritāti izvirzījām uzdevumu palielināt savus graudu pieņemšanas un glabāšanas apjomus. «VAKS» astoņpadsmito sezonu gaidot, īstenojām trīs lielus attīstības un modernizācijas projektus. Tik daudz realizējamu projektu vienlaikus mums nekad vēl nebija bijis.

JAUNĀ RAŽA.  «VAKS» Matīšu filiālē pirmās savus iekūlumus piegādāja Mazsalacas novada zemnieku saimniecības «Lojas» un «Ataugas». Jāņa Līgata foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru