Precas, pie tam apzināti

- 7.Septembris, 2016
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Pieņemts uzskatīt, ka kāzu laiks ir rudenī. Valmieras pilsētas Dzimtsarakstu nodaļas statistika gan liecina, ka precas arī ziemā, pavasarī un vasarā. Piemēram, jūlijā laulāti 46 pāri. Taču ražīgākais mēnesis šogad bijis augusts, kad nodaļā reģistrētas 47 laulības, bez tam vēl piecas baznīcā, tātad savas attiecības oficiāli nostiprinājuši 52 pāri. Augusta pēdējā sestdienā notikušas pat divpadsmit laulības.

«Tas ir daudz,» vērtē nodaļas vadītāja RITA VIĻUMSONE. «Cenšamies, lai svinīgās ceremonijas nepārvērstos par laulību konveijeru, lai katra no tām būtu sirsnīga un personiska. Cilvēkiem ļoti patīk ceremoniju laikā atskaņotā mūzika un mūsu līgumnieku dziedājumi. Tas arī ir novērtēts — Valmieras pilsētas Dzimtsarakstu nodaļa kļuvusi par iecienītu laulību vietu.»

Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja nosauca trīs izteiktākos laulību reģistrācijas variantus — ar viesu lielu skaitu, laulības šaurā ģimenes lokā, kā arī laulības bez ceremonijas, šo faktu apstiprinot tikai juridiski. «Nav tiesa, ka laulību reģistrāciju skaits samazinās. Šogad uz septembra sākumu Latvijā reģistrētas jau 9902, no kurām 2,5 tūkstoši — augustā.»

Grūtībās pārbaudītas attiecības

Novērots, ka nu jau vairākus gadus laulību reģistrēt izvēlas pāri ar bērniem. Acīmredzot ir saprasts, ka jāpaliek kopā vismaz, līdz atvases kļūst pilngadīgas. Nereti par dzinuli šim nopietnajam solim kļūst vecākais no bērniem vai gaidāmais mazulis.

«Pirmajiem bērniem parasti ir jau 4 — 5 vai pat 6 — 7 gadi, un viņi ļoti vēlas, lai vecāki ir vīrs un sieva. Vecāki reizēm pat nav apjautuši, cik ļoti tas bērnam bijis svarīgi. Emocijas laulību brīdī ir tik spilgtas, ka bērni balsī raud... Šīs laulības parasti arī ir noturīgākās, jo kopīgi jau ir pārdzīvotas gan negulētas naktis, rūpējoties par bērnu, gan citas dzīves būšanas,» spriež Viļumsone.

NU JAU VĪRS UN SIEVA. Visa ģimene kopā jaunā pāra lielajā dienā. Ivitas Muskas foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru