Kopumā valmierieši ir videi draudzīgi

- 12.Oktobris, 2016
Pilsētās un novados
Laikrakstā

«Liesmā» jau ziņots, ka aizvadītajā ceturtdienā Valmierā bija ieradušies Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātes, Vides zinātnes nodaļas Vides un ilgtspējīgas attīstības pārvaldības grupas pārstāvji, kuri Valsts pētījumu programmas Sustinno projektā prezentēja pētījumu par vides daudzveidību un ilgtspējīgu pārvaldību Latvijā. Pētījums veikts arī Valmierā, kā rezultātā izzināti sabiedrības mērķgrupu viedokļi par videi draudzīgām rīcībām konkrētajā pilsētā. Šo pētījuma sadaļu prezentēja Latvijas Universitātes ģeogrāfijas zinātņu doktors JĀNIS KAULIŅŠ.

Prezentācijā tika atspoguļots 40 respondentu, no kuriem 5 valsts institūciju darbinieku, 9 pašvaldības institūciju darbinieku, 4 uzņēmumu, 1 nevalstiskās organizācijas, 9 formālo un neformālo izglītotāju, 2 mediju un 10 mājsaimniecību, viedokļu apkopojums. Lasītājiem tas tiek piedāvāts saīsināts.

Politiskā griba ir

Valsts līmeņa respondenti uzsvēruši, ka savulaik pieņemts kļūdains lēmums atdalīt vides un dabas uzraudzības instrumentus. Tas esot novedis pie tā, ka nereti tiek noteiktas dabas aizsardzības un vides attīstības neproporcionālas prasības. Norādīts arī, ka valsts iepirkuma sistēma nav videi draudzīga.

Respondenti no pašvaldības līmeņa uzskatījuši, ka politiskā griba izmantot labvēlīgo vides situāciju pilsētā ir, ka pārvaldības aktivitātes šajā jomā nav uzskatāmas tikai par publicitātes instrumentu, bet tās ir adekvātas un reāli darbojas. Tāpat šīs grupas respondenti uzsvēruši, ka nesistemātiskas ir Vides pārvaldes aktivitātes, un par galveno uzdevumu vides pārvaldības jomā nosaukuši videi draudzīgas industrijas attīstību.

Korporatīvā līmeņa respondenti ir informēti, ka lielākajos ražojošajos uzņēmumos ieviesti vides pārvaldības standarti (ISO 14000), ka ir iecelti atbildīgie par šo jomu, kas diemžēl mazajos uzņēmumos nav iespējams nepietiekamu administratīvo resursu dēļ. Uzsvērts arī, ka pašvaldības uzņēmumi nesaskata vajadzību sertificēties.

Nevalstisko organizāciju līmenī secināts, ka NVO aktivitātēm Valmierā nav pamata, jo trūkst konfliktsituāciju. Pilsētā notiekot pietiekami daudz vides pasākumu, diemžēl jāatzīstot, ka iedzīvotāju līdzdalība tajos nav pietiekama.

PĒTĪJUMĀ par videi draudzīgu pārvaldību respondenti atzinuši, ka ir apmierināti ar ZAAO atkritumu apsaimniekošanas sistēmu.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru