Salnas klāt — vācami griķi!

- 12.Oktobris, 2016
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Aizvadītās nedēļas nogalē «Liesma» bija lieciniece, kā savās prāvajās, labi koptajās griķu platībās šīs sezonas ražu vākt sāka Rūjienas novada Jeru pagasta LKS «Laikmets» (vadītāja Guna Bondare) mehanizatori. Rūjienas novadā un tā apkaimē griķu audzēšanas tradīcijām nu jau esot vairāk nekā 20 gadu pieredze. Un tomēr katru gadu griķi prasot savu uzmanību un attieksmi. Novada graudkopju kooperatīvās sabiedrības «Daiva» direktors ARNIS ĶIBERS to pamato šādi:

«Griķi ir kā laimes spēle. Tāpat kā ar bitēm, nekad neko nevar iepriekš prognozēt, jo pārsvarā viss ļoti atkarīgs no laika apstākļiem tieši griķu ziedēšanas laikā. Vai nav par mitru, par aukstu, vai arī par sausu vai karstu. Ziedēšanas laiks ir tik būtisks tādēļ, ka griķiem svarīga labvēlīga vide to apputeksnēšanai. Kad tas notiek ideālos laika apstākļos, tad arī griķi izdodas. Šogad kopumā izskatās, ka griķi ir labi padevušies. Kooperatīvās sabiedrības «Daiva» biedriem Rūjienā un tās apkaimē ar griķiem apsēti vairāk nekā 1000 hektāri. Pietiekami daudz, lai graudkopjiem un arī mums «Daivā», veicot griķu pirmapstrādi, darbs būtu arī vēl krietni rudenī. Platības ir pietiekami prāvas, lai rezultātā tirgum varam piedāvāt kvalitatīvu un pieprasītu pārtikas produktu. Mūspusē augušie griķi galvenokārt kļūst par eksporta preci, daļa paliek arī Latvijā. Mūsu griķi vietējiem patērētājiem nonāk ar zīmoliem «Dobeles Dzirnavnieks» un «Valdo».

Mums pirmās salnas un nu jau arī sals ir atnācis tikai tagad, bet Lietuvā, dienvidaustrumu daļā, kur visvairāk audzē griķus, salnas bija jau 14. septembrī, tādēļ tur pašlaik griķi ir jau novākti. Mums īstais griķu laiks ir tikai tagad! Tirgus prognozes nav spīdošas, cenas nebūs tik labas, kā vēlētos, jo ražas ir padevušās kā Lietuvā, tā arī Polijā. Dzīvosim — redzēsim!»

GRIĶOS. Aizvadītajā nedēļā LKS «Laikmets» jaudīgajam, modernajam kombainam nebūt nenācās viegli piepildīt bunkuru, jo griķi, kārtīgu salnu vēl nesaņēmuši, bija pazaļi. Šonedēļ situācija mainījusies, tādēļ uz «Daivu» griķu kravas ceļo cita aiz citas. Jāņa Līgata foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru