Gaismas uzvaras diena

- 15.Novembris, 2016
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Piektdien apritēja 96 gadi kopš Latvijas valsts armijas uzvaras pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku. Par godu Latvijas brīvības cīnītājiem šo dienu — 11. novembri — atzīmē kā Lāčplēša dienu.

Godinot kritušo brīvības cīnītāju piemiņu, visā Latvijā ir tradīcija Lāčplēša dienā iedegt svecītes. Par tradīciju kļuvis arī daudzviet Latvijā šajā dienā rīkot lāpu gājienus. Mūspusē šādi organizēti gājieni noris jau katrā sevi cienošā pilsētā un pat ciemā. Un, kā liecina novērojumi, tie kļūst arvien gaišāki, kas nozīmē, ka arvien vairāk tautas vienojas šo svētku svinēšanā.

Pirms gājiena Valmierā kā ierasti Sv. Sīmaņa baznīcā notika aizlūgums par brīvības cīņā kritušajiem, to vadīja mācītājs Edijs Kalekaurs. Uzreiz pēc tā sapulcējušies ļaudis garā jo garā rindā no pilsētas rātslaukuma ar domes vadību un baznīcu pārstāvjiem priekšgalā devās gājienā uz Pilsētas kapiem. Šogad gājiena maršruts bija nedaudz mainīts — lielais pūlis tika novadīts pa Semināra ielu. Kapos pie pieminekļa Latvijas atbrīvošanas cīņās kritušajiem varoņiem notika atceres pasākums, kurā uzstājās mūziķi un runas teica Valmieras pašvaldības vadītājs Jānis Baiks, mācītājs Edijs Kalekaurs un Zemessardzes 22. kājnieku bataljona komandieris pulkvežleitnants Gvido Brenneris. Izskanot valsts himnai, pasākums noslēdzās, atstājot aiz sevis simtiem sveču gaismiņu ap baltajiem krustiem.

LĀČPLĒŠA DIENAS LĀPU GĀJIENA dalībnieki Valmierā veica jau tradicionālo ceļu no rātslaukuma līdz Pilsētas kapiem, kur pie pieminekļa par godu Latvijas atbrīvošanas cīņās kritušajiem varoņiem nolika svecītes un kavējās atceres pasākumā. Jāņa Līgata foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru