Iegūt pieredzi un kļūt par līderi

- 15.Decembris, 2016
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Labu brīdi par Rūjienas Tautskolas ēkas otrā stāva saimniekiem ir kļuvuši Multifunkcionālā jaunatnes iniciatīvu centra aktīvisti un dalībnieki. «Liesma» tur ciemojās visai vēsturiskā dienā, kad jaunieši gatavojās savam lielajam izaicinājumam — nakts pasākumam «Mafijas nakts Rūjienā». Par to, kā centrs iejuties jaunajās telpās un ko tur dara dažādu vecumu jaunieši, stāsta centra vadītāja DAINA ROZE.

Dzelteno pulks aug

Jaunajā mājvietā esam kopš vasaras. Pamazām mēģinājām iedzīvoties un saprast, kā šīs telpas mums kalpos un kā jaunieši tās pieņem. Viena no centra pamatfunkcijām ir jauniešu brīvā laika saturīga pavadīšana un pašizglītošanās, jo šeit viss soli pa solim jāapgūst un jāizdara pašiem. Lūk, uz galda ir iesākti vairāki izkrāsošanas darbi. Liekas, kas tur! Bet tā nav. Atnāk pirmo reizi desmitgadnieks un apgalvo, ka gribot kādu zīmējumu izkrāsot. Saku, lai tik sēžas pie datora, vajadzīgo sameklē Google, izdrukā un ķeras pie darba! Izbrīnā skan jautājums: kā, es pats? Viņam, izrādās, tas ir solis uz priekšu. Nākamajā reizē atkal klāt un vaicā: vai drīkstu attēlus izdrukāt? Bet citreiz atnāk jau kopā ar draugu, rāda tam, māca. Krāsotāju pulciņš gatavs! Tas ir tikai viens neliels piemērs, kā bērni šeit sper pirmos pašizglītošanās soļus, kā mācās komunikāciju, organizēšanu, pienākumu uzņemšanos, atbildību par doto vārdu, par sevi un citiem.

Centra apmeklētāji pēc vecuma dalās divās grupās: iesācēji jeb mazie un pieredzējušie jeb lielie, kas jau vairākus gadus ir kopā ar mums, kas soli pa solim ir auguši savās prasmēs un ir labi palīgi, organizējot un vadot centra pasākumus, piemēram, mūsu tradicionālās vasaras nometnes «Rūjas dadzis». Lai kļūtu par manu labo, kreiso un vēl nezin kādu izpalīdzīgo roku, lai uzvilktu līdera dzelteno krekliņu, mums kopā un arī katram savā atbildībā ir daudz jāpaveic. Mazie, redzot lielos visur pa priekšu rosāmies, prasa: kad arī es varēšu uzvilkt dzelteno krekliņu? Saku: mācies, un arī tu reiz būsi līderis! Katrā lielākā vai mazākā pasākumā vispirms ir iniciatīva. Tad seko tās īstenošanas stratēģija, nosakot, kur, kā, ko un kurš. Viens no pēdējiem lielākajiem  jauniešu kopdarbiem bija šovasar Rūjienas pilsētas svētkos, kad divu dienu garumā notika jauniešu rīkotās un vadītās sporta spēles, radošās darbnīcas un citas aktivitātes. Viss pašu! Ar Izglītības un zinātnes ministrijas projekta finansiālu atbalstu.

EMOCIJAS. Daži fotomirkļi no pasākuma «Mafijas nakts Rūjienā». Ārijas Romanovskas foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru