Nišas produkts svaigpiens — dzīvs un dziedinošs
Martā iznākušajā žurnālā «Ko ārsti tev nestāsta» bija plaša, analītiska publikācija «Piens un svaigpiens — divas pasaules». Izlasot apgalvojumus, ka rūpnieciski pārstrādātais un dzīvais nepārstrādātais svaigpiens ir divi dažādi produkti un ka tādēļ atšķirīga ir arī to ietekme uz cilvēka organismu, «Liesma» vēlējās uzklausīt arī Latvijas lielākā svaigpiena ražotāja un realizētāja SIA «Zemturi ZS» viedokli. Sarunai labprāt piekrita tēvs un dēls JĀNIS un KĀRLIS VIŠŅEVSKI.
Svaigpiena triumfs
Publikācijas «Piens un svaigpiens — divas pasaules» autore ir Silvija Ābele — veselības, holistiska dzīvesveida konsultante, Norvēģijas Homeopātu biedrības biedre, ES homeopātu centrālās padomes kontaktpersona Latvijā. Viņa, slavējot svaigpienu, atsaucas arī uz ES veiktajiem pētījumiem, kas apliecina, ka svaigpiens stimulē imūnsistēmu, mazina un pat novērš alerģijas un ādas problēmu simptomus, mazina astmu, ka, lietojot svaigpienu, iespējams pat par 80% uzlabot Omega 6 un Omega 3 taukskābju attiecību organismā, tādēļ šāds svaigpiens pasargā arī no vēža, diabēta, sirds slimībām, kā arī palīdz veidot un uzturēt veselas zarnu sieniņas, aizkavē patogēnu un toksīnu absorbciju zarnās. Autore uzsver, ka svaigpiens ir DZĪVS, ka tajā esošie komponenti strādā vienotā komandā, nodrošinot gan pienā esošo uzturvielu uzsūkšanos, gan arī gādājot, lai pienā neveidotos patogēni. Un komanda svaigpienā varena — vairāk nekā 60 fermentu, augšanas faktori, hormoni un imūnglobulīni.
Tajā pašā laikā veikalos nopērkamais pasterizētais piens jeb, autores vārdiem, piena izstrādājums radikāli atšķiras no svaigpiena, ko devusi veselīga gotiņa. Rūpnieciski pārstrādāts piens ir nokrejots, pasterizēts, homogenizēts, nereti ar sintētiskiem vitamīniem bagātināts. Publikācijas autore atgādina, ka pasterizācija maina pienu — samazina tā bioloģisko vērtību, nogalina tajā fermentus, bet homogenizēšana pienā oksidē piena taukus, pārvēršot tos par hidrogenētiem taukiem, kā rezultātā cilvēkiem ir izteiktas alerģijas, lietojot konvenciālo pienu. Piena homogenizēšana nodrošina patīkamu piena izskatu un ilgāku glabāšanas laiku.
Kad, sākot sarunu par svaigpienu, Jānim Višņevskim vaicāju, kā ar to ir ārzemju veikalos, atbilde pārsteidza: «Esmu daudz ceļojis, tādēļ varu salīdzināt: kā bija un kā ir! Pirms gadiem ārzemēs veikalos patērētājiem bija pieejams tikai pasterizētais piens, taču pēdējā laikā tur paralēli iegādājams arī svaigpiens. Tā tas ir Polijā, Austrijā, Vācijā un vēl citviet. Vācijā, piemēram, pasterizēts 3,5% piens maksā 99 eirocentus litrā, bet svaigpiens 1,30 eiro. Redzētais ārzemēs liecina, ka arī tur beidzot ir sapratuši svaigpiena pozitīvo ietekmi uz cilvēka veselību, tādēļ tagad arī dzīvā svaigpiena realizācijai tirgotavu durvis ir atvērtas. Tā tas ir arī Latvijā!
TRADĪCIJA. Višņevski savā ģimenes uzņēmumā ražoto dzīvo pienu ikdienā lieto arī paši. Lūk, arī mazā Ieviņa bauda svaigpienu un katru dienu dodas uz fermu apraudzīt, kā jūtas daudzās piena devējas. Foto no SIA «Zemturi ZS» arhīva
Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv
Zemturu piens ir lētāks par parasto, bet to pašam vajag kratīt vai samaisīt, un jāvāra, lai uzglabātu ilgāk par divām dienām. Apbrīnojami, ka tas tik ilgi vispār glabājas. Ir jau pierasts pie pasterizētā piena saldenās garšas, un homogenizētais labāk der kafijai. No svaigpiena neiznāk tik balta, īpaši ja krēmu sanācis jau noliet. Pārstrādātais 3.5 procentu piens visdrīzāk ka nav nokrejots, bet gan ar spiedienu izdzīts cauri sietam, lai krēmu vienmērīgi sadalītu pa visu tilpumu. No lētā svaigpiena var vārīt garšīgu putru, kur tas arī tiek sterilizēts.